Златна Рибка

Нина НордНина Норд
Джедай
22519
Отглеждане на златни рибки
Снимка: imsogabriel/pixabay.com

Златните рибки са подвид на сребърния шаран и са много популярни заради ефектния си външен вид. Те са украса за всеки аквариум и затова са предпочитани от любителите на декоративни рибки.

История на златните рибки

Златните рибки са били отглеждани първоначално в Китай, където са били използвани за декорация на домовете на аристокрацията. Постепенно тези рибки се разпространяват и в Европа.

Стандарт на златните рибки

Има много разновидности на златните рибки, като някои от тях са с много дълги опашки и плавници, които изглеждат като воали. Основният цвят на тялото и плавниците на златните рибки е червеникаво-златист. Но се срещат също така и бледорозови, бели, ярко червени, жълти, сини и дори черни златни рибки.

Тялото на златната рибка е с удължена форма, леко сплескано от двете страни. В аквариум размерите на златната рибка обикновено са не повече от 15 сантиметра, но в голям водоем тези рибки могат да достигнат до 35 сантиметра. Златните рибки, които са с по-късо тяло, живеят около 15 години, а тези, които са по-дълги, могат да живеят до 40 години. Но след осмата си година на живот златните рибки губят размножителната си способност.

Грижи за златните рибки

Ако искате да отглеждате златни рибки, ще ви е необходим голям аквариум. Аквариум от 50 литра е достатъчен за 7 златни рибки. Добре е дължината на аквариума да е два пъти по-голяма от широчината му.

Височината на водния стълб не трябва да надвишава 50 сантиметра, тъй като тя е повече, това може да създаде допълнителни трудности при грижите за рибките и при отглеждането на растенията. Златните рибки обичат да ровят в камъчетата на дъното на аквариума, като размътват водата и изкопават растенията.

Златна Рибка
Снимка: imsogabriel/pixabay.com

За да се избегне това, растенията се садят в специални саксийки. Необходими са по-мощни филтри, за да не се размътва водата. Златните рибки не са капризни. Температурата на водата трябва да е 17-26 градуса за рибките с дълго тяло и от 21 до 20 градуса за тези с късо тяло. Филтрирането и обогатяването на водата с кислород е важно за златните рибки. В аквариума трябва да има и добро осветление.

Ако отглеждате златни рибки, които са с изпъкнали очи, в аквариума не трябва да има остри камъни, раковини и други предмети, които могат да ги наранят. Златните рибки са дружелюбни, можете да ги отглеждате заедно с други видове риби.

Но ако отглеждате златни рибки с дълги воали, е добре да ги отделите, защото другите риби могат да повредят красивите им воали. Освен това те са по-бавни и не виждат много добре и по-трудно ще достигат до храната, за разлика от останалите рибки.

Хранене на златните рибки

Златните рибки се хранят с различни храни: дъждовни червеи, бял хляб, различни комбинирани сухи храни за рибки, сварен грис, насекоми, кайма.

Сухата храна е препоръчително да се накисне за няколко минути с вода от аквариума. Ако се хранят само със суха храна, златните рибки могат да получат възпаление на храносмилателната система.

Златните рибки са много лакоми и трябва да внимавате да не ги прехраните. Дневната дажба на една златна рибка не трябва да превишава три процента от теглото на рибката.

Преяждането може да предизвика възпаление на стомаха, а също така затлъстяване и стерилитет. Възрастните златни рибки могат да издържат без храна 4-5 дни. Рибките се хранят два пъти дневно. Петнадесет минути след като сте ги нахранили, трябва да отстраните остатъците от храна.

Размножаване на златните рибки

Мъжките рибки могат да се различат от женските само по време на размножителния период – тогава при мъжките се появяват бели петънца върху хрилете и гръдните плавници. През този период коремчето на женските наедрява.

Грижи за златни рибки

Златните рибки стават полово зрели след първата си година. Пълното им развитие, максималната яркост на цвета и красотата на воалите им се проявяват едва след втората им година. Когато рибите са в размножителен период, нивото на водата не трябва да е повече от 20 сантиметра и е препоръчително преди да се налее в аквариума, да е стояла под слънчеви лъчи.

В аквариума за размножаване трябва да има ярко осветление и силен приток на кислород. За да е сигурно оплождането, на една женска трябва да се падат два-три мъжки. Женската хвърля хайвер от два до пет часа, като температурата на водата трябва да е от 18 до 24 градуса.

Веднага след това рибките се вадят от аквариума. При 25 градуса на водата в аквариума след един ден хайверът става жълт. Ако той е атакуван от гъбички, трябва да се отстранят зрънцата, които са поразени. След една седмица се излюпват малките. Започнат ли да плуват, трябва вече да се хранят. Препоръчително е това да става със сварен жълтък.

Заболявания на златните рибки

Здравето на златните рибки си личи по тяхната подвижност, ярките им цветове и апетита. Ако рибката държи гръбния си плавник вертикално, значи е здрава. Златните рибки често са атакувани от гъбични заболявания, затова трябва да ги наблюдавате, за да се вземат навреме мерки за лечение на заболяването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest