Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»По колко храна и вода да даваме дневно на папагала

По колко храна и вода да даваме дневно на папагала

RalitsaRalitsa
Новак
192
По колко храна и вода да даваме дневно на папагала

Разнообразната храна и прясната вода са от изключително значение за дългия живот и доброто настроение на вашия нов пернат приятел.

Колко често да храним папагала?

През деня трябва да храните папагала два пъти поне. Тогава на птицата се дава зърнен микс или пелети. Техният състав е различен в зависимост от нуждите на съответния вид папагал. Но с тях не бива да се изчерпват изцяло дневните дажби на пернатите.

С какво да храним папагала?

Смеските от семена имат високо съдържание на мазнини. Ако любимецът ви се храни само с тях, рискувате да го изложите на опасност от различни заболявания, свързани с недостиг на калций и жизненоважни витамини.

Специалистите препоръчват между основните ядения всеки ден птицата да приема сурови храни, които трябва да съставляват 30% от менюто за деня. Чрез тях тя ще набави на организма си незаменимите мастни киселини и ензими. Например през деня можете да храните папагала с резенче морков, ябълка или няколко зърна грозде.

Протеини

Папагалите имат нужда и от протеини. Препоръчително е всекидневно захранване с продукти с високо съдържание на белтъчини. В малки количества могат да му се дават бъркани или твърдо сварени яйца (1/4 яйце на ден), нискомаслено сирене, настърган кашкавал (1 супена лъжица дневно) или малки късчета от леко сварено телешко, пиле или риба. Особено подходящи са леко сварените бобови храни (фасул, леща, грах), както и суровите зърнени култури.

Храни за папагала

Ядки на папагала

Ядки, сред които бадеми, орехи и лешници (избягвайте слънчогледовото семе и фъстъците) също допринасят за разнообразното меню на папагала. По 2-3 сурови ядки на ден са напълно достатъчни.

Можете да давате на папагала си пълнозърнест сух или леко препечен хляб или овесени ядки (2-3 лъжици дневно).

Авокадо на папагала

Избягвайте да давате на пернатия си любимец прясно мляко или храни с добавена към тях сол. Абсолютно забранена храна за папагалите е авокадото.

Грижете се всеки ден да сменяте водата на папагала в поилките на клетката. След консултация със специалист към нея понякога можете да добавяте и разтворими витамини за папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest