Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Лющещ се дерматит при зайци

Лющещ се дерматит при зайци

Лющещ се дерматит при зайци

Зайците са прекрасни домашни любимци. Те са сладки, пухкави и при правилна социализация са много любвеобилни. Тези пухкави симпатяги, ако са хранени с подходяща диета и държани в здравословна среда, могат да живеят до 12 години. Най-често срещаните заболявания на зайците включват проблеми с храносмилателната система, респираторни инфекции и кожни заболявания.

Безспорно едно от най-неприятните състояние, които могат да засегнат вашия скоклив домашен любимец, е лющещият дерматит. Той може да доведе до опадане на козината на заека и поява на рани по кожата му – все състояния, които носят дискомфорт и болка на любимеца ви. Ето защо трябва да предприемете мерки с появата на първите симптоми на заболяването, за да си гарантирате дълга и безметежна връзка между вас и вашия любимец.

Признаци на кожен проблем при зайците

Кожата и козината са важни за защитата и топлината, така че кожните заболявания често са много неудобни. В някои случаи кожните симптоми могат също да показват по-сериозен основен проблем.

Запазете час при вашия ветеринарен лекар, ако забележите някой от следните симптоми:

- Сърбяща кожа;

- Загуба на козина;

- Суха лющеща се кожа;

- Червена, възпалена, болезнена кожа или обрив;

- Миризлива, сълзяща кожа;

- Промяна на цвета на козината.

Дерматит при зайци

Не чакайте да видите дали вашият заек се подобрява, тъй като това може да доведе до развитие на по-сериозни проблеми.

Причината за появата на повърхностен люспест дерматит при зайчета не е известна. Състоянието започва с опадване на козината и поява на едно или повече червени, леко люспести петна главно по крайниците и торса.

Петната могат да бъдат:

- Кръгли или яйцевидни;

- Продълговати във формата на пръсти;

- Обикновено са безсимптомни, но може да бъде придружени с лек сърбеж

Макар това заболяване да се води, че е по-леко от останалите кожни състояния при зайците, проявата на сърбеж може да накара заека да се чеше активно и да навреди на кожата и следователно да се появят рани.

Тези рани в последствия се замърсяват и това води до инфекция, която може сериозно да застраши здравето и съответно живота на вашия домашен любимец. Точно и затова при първи симптоми на падане на козината и петна по кожата на заека посетете вашия ветеринар.

Лечение на лющещ се дерматит при зайци

Лечението на повечето кожни заболявания, включително и лющещ се дрематит при зайци обикновено се извършва амбулаторно. Повечето зайци се нуждаят от къпане. След това мястото трябва да се изсуши добре, за да се избегне задържането на излишна влага. Ако заболяването е сериозно, може да се наложи бръснене на околното пространство. Вашият ветеринарен лекар може да предпише локални антибиотици, които да приложите върху засегнатата област.

Предотвратяване на лющещ се дерматит при зайци

Важно е да осигурите добре балансирана диета за вашия заек. Предотвратяването на затлъстяването ще помогне за предотвратяване на риска от бъдещи кожни инфекции.

Подстригването на обрасла част от косата и разресването на сплъстената козина също може да помогне за намаляване на риска от кожни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest