Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Нормално ли е котките да спят повече през лятото?

Нормално ли е котките да спят повече през лятото?

Нормално ли е котките да спят повече през лятото?

Всеки собственик на котка знае, че пухкавите мъркащи домашни питомци спят средно по 16 часа на ден, а някои от тях спят и по 20 часа дневно.

Писаните се нуждаят от сън, за да поддържат телесното си здраве и те си подчиняват на биологичния си ритъм, определен от самата природа и физиологията на това животно.

Домашните котки пазят дивото в себе си и следват повика му, макар че с времето може да коригират някои вродени навици и да променят ритъма на сън и бодърстване.

Този ритъм зависи също от сезоните. Ето как се отразява лятото на котката по отношение на съня.

Сънят на котката през лятото

Поведението на мъркащите ни питомци се променя в зависимост от сезона. В сравнение с хората, котките имат по-силно развити сетива и по-лесно откриват промените в светлината, миризмата, влажността и други сензорни характеристики. Инстинктивно те реагират на тези промени с промяна в навиците за сън.

Котка спи

Котките са склонни да спят повече през лятото, когато е горещо. Това се дължи на дивото им минало. Те продължават инстинктивно да пестят енергия, както са правили предците им в природата в най-горещите части от деня.

Всеки стопанин на пухкава писана трябва да им предвид, че този биологичен вид има способността да се вслушва в тялото си и да си почива, когато му е необходимо. Няма начин домашният любимец да бъде принуден да спи, когато не иска, или да бъде стимулиран да бъде активен, ако иска да почива в летните горещини.

Грижи за котешкия сън през лятото

- Ако котката не спи достатъчно през лятото, или пък спи повече от 20 часа м денонощието, тогава е нужна консултация с ветеринарен специалист, защото е нужно да се изключат здравословни проблеми, преди да се отдадат тези аномалии на индивидуалните нужди на животното, които то удовлетворява

- Често през лятото котката изглежда отслабнала и прекалено сънлива. В повечето случаи това не бива да бъде повод за безпокойство, защото домашният питомец се храни по-малко в горещото време и губи малко от теглото, а наред с това лятното палто замества дебелото зимно с подкосъм и това прави писаната визуално по-слаба. При съществени разлики обаче трябва да се изключи здравословен проблем

Котка през лятото

- При котките действа и инстинктивно поведение, което се влияе от сезона повече, отколкото при хората и това винаги трябва да се взима предвид по отношение на съня им през лятото и не само за него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest