Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Може ли да гледаме питбул и котка заедно

Може ли да гледаме питбул и котка заедно

Може ли да гледаме питбул и котка заедно

Кучетата и котките са се хванали за гърлата (или да сме по-точни – за опашките) от векове. Но какво ще стане, ако ви кажем, че не всяка надежда е загубена за тези двама космати врагове? Да, точно така – кучетата и котките всъщност могат да съществуват заедно в едно домакинство!

Не ни вярвате? Дръжте каишките си и наточете ноктите си, защото сме на път да разкрием тайните на мирния живот на кучета и котки.

В ъгъла за кучета имаме най-известната териториална порода кучета от всички – американският питбул териер, а в другия имаме вашата стандартна семейна котка. Господарска, мързелива, капризна, независима и любвеобилна, всичко събрано в едно. Звучи като рецепта за катастрофа, с тежки последици за котката... или за кучето (ако котката ви е особена порода звяр), но това далеч не е така.

Могат ли наистина котките и кучетата да съществуват заедно?

Да, питбулите и котките могат да живеят заедно мирно.

При правилните обстоятелства питбулите ще покажат любов и нежност към всеки друг семеен домашен любимец, включително котките.

Как да сближим котка и питбул?

Много зависи от средата им на живот. Ето някои неща, които можете да направите, за да помогнете на вашия питбул у дома да бъде по-толерантен към другите домашни любимци и да не ви лъжем – включително и към вашата котка:

Упражнявайте редовно своя питбул

Питбулите се нуждаят от редовни упражнения. Без тях е вероятно да покажат възбуда с изблици на агресия към други животни или дори хора. Така че извеждането на вашето куче на редовни разходки му помага да се отърве от натрупаното напрежение и вероятно ще предпази котката ви в дългосрочен план. От точно колко упражнения всъщност се нуждае вашият питбул всеки ден, зависи до голяма степен от неговата възраст и здравословно състояние, но ежедневната разходка из квартала е добро начало.

Покажете привързаност

Кучетата възприемат поведението на собственика си и често имитират негови личностни черти. Ако искате вашият питбул с котка да бъде състрадателен, мил и търпелив с вашата котка, първо трябва да покажете тези качества. Не бързайте да крещите или да се разстройвате, ако кучето ви направи нещо нередно. И никога не проявявайте агресия към него.

Проявата на агресия вероятно ще предизвика същото у вашето куче. Питбулите имат силен стремеж към плячка, което означава, че когато се хванат за нещо, те ще го преследват и преследват, без да се отказват. Ако имате други по-малки животни у дома, ще искате да потиснете тази естествена наклонност към плячката колкото е възможно повече. Вие също трябва да изберете кога и как да показвате обич. Ако имате котка или котенца у дома, опитайте се да не им показвате твърде много обич пред вашия питбул.

Котките разбира ли се с питбули

Кучетата ревнуват

Не само породата питбул, но и всички кучета ревнуват. Те биха могли да се опитат да намалят конкуренцията си по най-добрия начин, който знаят – като се отърват от нея. За съжаление това означава точно каквото си помислихте. Ревността често се изостря, когато на котките се предоставят повече привилегии от кучетата, като например да бъдат допускани върху мебели или плотове. Като дарявате на вашия питбул същото количество любов, както на вашата котка, вие изпращате ясно послание, че ги обичате еднакво (дори и да обичате котката повече, естествено).

Поставете граници

Питбулите и котките се нуждаят от граници на това какво е и какво не е приемливо в рамките на едно семейство. Поставяйки и налагайки тези граници, учите вашите домашни любимци, че вие сте водачът на глутницата и че има ограничение за допустимото поведение. Например, ако имате стълб за драскане или тоалетна за вашата котка, не позволявайте на кучето ви да ги дъвче и да ги маркира по какъвто и да е начин. И ако вашият питбул има конкретно място в къщата или градината, където се храни, уверете се, че котката ви знае, че трябва да стои далеч от района. Като поставите и наложите строги граници, вие ще допринесете за безопасна среда за всички ваши домашни любимци.

Как да социализираме питбул

Да общуваш с питбул, означава повече от просто да го водиш на разходка в парка.

Това включва всички аспекти на поведението на питбула спрямо други животни и хора. Ето няколко най-добри съвета за социализиране на вашия питбул.

Започнете да ги социализирате млади

Започнете да социализирате вашето кученце от ранна възраст, за предпочитане през първите няколко седмици. Това ще им помогне да научат, че другите животни не са врагове и че вашите деца (и други домашни любимци) са продължение на вашето семейство.

По време на тези ранни етапи от живота си кучетата изграждат силна връзка на доверие със своите собственици. Учат се да ги обичат и да им се подчиняват във всичко. Затова запознайте вашето кученце със света, на който то ще бъде изложено всеки ден, на ранна възраст.

Общувайте с различни възрастови групи

Последното нещо, което искате, е вашият питбул да бъде агресивен към деца или други животни.

Това може да се случи, ако питбулите не са изложени на различни възрастови групи от ранна възраст и ги гледат като конкуренция. Така че накарайте вашия питбул да общува с вашите деца, под наблюдение, разбира се, от самото начало, а също и с вашата котка. Освен това искате вашите приятели, които ви посещават, да се чувстват в безопасност, когато кучето ви е наоколо, така че не забравяйте редовно да представяте нови хора. По този начин кучетата ще имат правилната представа за другите и ще проявяват по-малко агресия, когато не сте наоколо.

Направете го забавно

Насърчавайте вашето кученце да взаимодейства с домашните ви любимци в игрива среда. Когато гледа на други домашни любимци като на приятел за игра, а не просто на другото животно в къщата, което привлича вниманието на бащата, ще бъде по-малко вероятно кучето да прояви агресия.

С правилното наблюдение и подходящо обучение котките и кучетата могат да се научат да си играят в безопасна обстановка.

Знаци, че вашите питбул и котка не трябва да се оставят сами

Фактът е, че някои кучета просто мразят котки. Независимо от своята порода, кучето може да не иска да споделя своето пространство със семейната котка.

Признаци, питбулът може да нападне котката

Питбул

Ето няколко издайнически признака, че вашата котка може да е в опасност да бъде нападната от вашия питбул:

Тишина

Повечето кучета ще станат тихи, преди да атакуват. Можете просто да видите как зъбните колела се въртят в умовете им, формулирайки план за атака. Ако вашият питбул стане напълно тих и стои неподвижен, това означава, че той определя размера на целта си и се готви да отприщи прилив на енергия. Считайте тази тишина за затишие преди буря.

Повдигната опашка

Сигурен признак за агресия при повечето кучета е неподвижната, повдигната опашка. Доколкото махащата опашка показва, че кучето е доволно от заобикалящата го среда или е развълнувано от това, което прави, повдигнатата опашка сигнализира, че е готово за война. Така че игривият лай, съчетан с махаща опашка, показва вълнение, но лаят и вдигнатата опашка трябва да се разглеждат като предупредителен знак.

Ниско ръмжене

Ниското ръмжене често е начинът, по който кучето изразява недоволството си към други животни или хора. Ще забележите това, когато се приближите до куче, което се храни. Въпреки че някои видове ръмжене ще сигнализират за дискомфорт или може би дори за болка, трябва да се тревожите, когато кучето ви ръмжи на другите ви домашни любимци.

Бъдете внимателни с осиновените кучета

Има почти 4 милиона кучета, дадени за осиновяване. Това е сърцераздирателна статистика, която трябва да мотивира любителите на животни да осиновят куче, вместо да купуват новородено кученце.

За съжаление, повечето спасени кучета, които са за осиновяване, не са били социализирани от ранна възраст. Това означава, че просто не може да се каже как ще реагират на вашата котка. Така че, ако мислите да осиновите питбул, може да искате да го държите напълно отделен от котката си, дори и под надзор.

Може да искате да ги запознаете един с друг в напълно отделни пространства, като се уверите, че кучето не може да стигне до котката ви, колкото и да се опитва. Като оставите отворен прозорец или държите котката си далеч от опасността, ще можете да видите как вашето ново куче реагира на идеята да сподели обичта ви.

След това можете постепенно да им позволите да бъдат в една и съща стая. Докато вашият питбул носи здрав повод, който е направен от издръжлив материал и обезкуражава дърпането, трябва да можете да контролирате ситуацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest