Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да успокоим енергичното куче

Как да успокоим енергичното куче

Как да успокоим енергичното куче

Представете си как работите един мъчително дълъг ден в домашния си офис или пък защо не, си почивате след тежка работна седмица, и вашето куче скача върху вас, плота, бюрото ви, гони опашката си, рови из растенията, лае, дърпа, върти кръгове около вас, децата, партньора ви?

В първите десетина минути може и да е забавно, но със сигурност, това най-малкото ще стане досадно, а после може и да започне да ви пречи. Точно тогава и идва въпросът как да успокоим твърде енергично куче.

Имаме някои страхотни съвети и трикове, които да опитате, но за начало помислете защо вашето куче е хиперактивно.

На първо място, хиперактивността привлича вниманието, а всяко енергично куче, не само вашето, обича да е в центъра на вниманието ви. Така че ако обръщате повече внимание на любимеца си, може и да решите проблема.

В допълнение към това някои щури породи кучета като джак ръсел териер са генетично предразположени да бъдат по-енергични от други. ДНК-то на вашето куче може да е причината то да е или постоянно в движение, или постоянно в скута ви.

И накрая, хиперактивността понякога може да е признак на основен медицински проблем при кучето. Винаги е добра идея да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, в случай че вашето кученце се нуждае от предписано лекарство, за да се успокои.

След като разяснихме на какво се дължи прекалената енергичност на кучетата, нека видим няколко начина да се справим с този проблем:

Ежедневни физически упражнения за кучета

Ежедневните упражнения на вашето куче гарантирано ще го успокоят. Накарайте го да тича из парка или го заведете на плаж, подходящ за кучета, за да може да се плиска сред вълните. Все пак внимавайте, тъй като извеждането на вашето куче в пясъчна среда определено ще доведе до време за къпане... или мокър, хлъзгав под, когато се приберете у дома. Отделянето на поне един час на ден, за да раздвижите кученцето си, е не само полезно за здравето на сърцето му, но е чудесен начин да го изморите и след това то да не е толкова енергично.

Някои предложения за физическа игра за кучета на открито са:

- Парк за кучета

- Плаж, подходящ за кучета

- Разходка из вашия квартал

- Игра на донасяне в задния ви двор

Предизвикайте ума на кучето

Как да успокоим енергичното куче

Изводът е, че кучетата се нуждаят от умствена и физическа стимулация, за да процъфтяват. Има тонове безопасни и интерактивни играчки, които ще занимават вашия домашен любимец. Страхотното при интерактивните играчки е, че те изискват пълното участие и ангажираност на вашия домашен любимец. Ето няколко примера за интерактивни играчки, които ще занимават вашия домашен любимец, което неизбежно ще го измори.

Играчки за дозиране на гранули

Всичко е въпрос на стимул! Дайте причина на вашето куче не само да се ангажира, но и да се придържа към него. Играчките с гранули обикновено изискват натискане на бутон или друга отметка на кутия, за да бъде пуснато малко лакомство. По дизайн те предизвикват вашето куче да използва естествените си животински инстинкти и малко креативност, за да измести мини-наградите. Тези играчки поддържат вашия домашен любимец съсредоточен и готов за още. Играта ще завърши с приятна, дълга дрямка.

Пъзели за раздаване на лакомства

Пъзелите са чудесен начин да занимавате и успокоите вашето куче. Считайте това ниво за по-високо от играчките за дозиране на гранули. Пъзелите изискват вашето куче да реши проблем, а това е страхотно предизвикателство, което насърчава много умствена стимулация.

Умствената стимулация със сигурност ще успокои вашия домашен любимец и ще намали неговата хиперактивност. Не забравяйте да закупите нивото на трудност, което е най-разумно за вашия спътник по отношение на неговата възраст и порода. Пъзел, който е твърде предизвикателен, ще остави вашия домашен любимец разочарован и по-склонен да се откаже.

Играчки за криеница

Играчките за криеница са чудесен начин да успокоите своя кучешки спътник и да го занимавате. Тези играчки обикновено идват с отделящи се части, които трябва да скриете в дома си. Те са подходящи за по-тежки кучета, които не се нуждаят от калорични лакомства, тъй като тези играчки не използват храната като стимул.

Успокояващи лакомства за кучета

Има лакомства, които можете да дадете на кучето си, за да го облекчите и да го успокоите. Храненето с успокояващи пръчици за зъби или дъвчащи продукти е добър начин да го успокоите. Тези лакомства обикновено се правят с успокояващи свойства и обикновено съдържат корен от валериана, коноп и лайка. Прочетете всяка съставка на опаковката и се консултирайте с вашия ветеринар, преди да дадете на вашия домашен любимец нещо ново. Всяко куче е различно!

Успокояващите съставки обикновено отнемат малко време, за да започнат да действат, така че дайте на вашето кученце времето, което заслужават. Най-добре е да го накарате да довърши дъвченето или лакомството, преди да напуснете къщата, тъй като винаги е по-безопасно да е под наблюдение, докато яде.

Рутина

Подсигуряването на вашия кучешки спътник на гладко протичаща ежедневна рутина е чудесен начин да намалите неговата хиперактивност. Не забравяйте, че последователността е ключова. Много пъти хиперактивността произтича от непредсказуемостта и от това, че вашето куче има свобода над деня. Създайте график, който работи и за двама ви.

Кучетата обикновено имат положителна реакция към рутината. Примерен дневен режим за вашия домашен любимец може да бъде следният:

- Събуждане и почивка в банята

- Закуска за набавяне на енергия

- Отпуснете се или играйте с любимеца си 20 минути

- Обедна почивка или дълга разходка навън

- Следобедна игра в местен парк или в задния двор

- Нощна разходка

- Поиграйте преди лягане

- Последна почивка и баня

- Време за лягане

Да научите кучето си кога е време за игра и време за почивка е ефективен начин да го успокоите.

Основни команди за успокояване на кучета

Как да успокоим енергичното куче

Обучението на вашето куче как да изпълнява основни команди е чудесен начин да успокоите неговата хиперактивност. Основните команди ще го научат на общ етикет, обноски и също ще го предпазят от неприятности.

Казано по-просто, обучението за послушание е ключът към управлението и успокояването на енергичното куче. Това изисква работа и от родителя на домашния любимец. Не забравяйте, че обучението на вашето куче отнема време, така че търпението е важна част от процеса.

Основните команди включват седни, остани, ела и долу. Това, че вашето куче разбира тези команди, се равнява на повече контрол над поведението и над безопасността му. Вашето куче, което поздравява някого учтиво на вратата, идва, когато го повикат, или ходи безопасно и контролирано на каишка, показва основно желателно поведение. Възпитанието ще ви помогне да управлявате вашия домашен любимец. Енергично куче, което може да дойде при повикване и да седне, когато бъде помолено, прави живота на стопанина си много по-лесен, а и допринася за собствената си и на околните безопасност.

Здравословна диета за кучета

Разбираемо е да искате да спестите разходи, когато е възможно, но е добре да инвестирате в здравословни храни за вашия домашен любимец, когато е възможно. Това, което вашето куче яде, има пряко влияние върху това как се държи и как се чувства отвътре. Типично е да видите неестествени подобрители, отпадъчни продукти, оцветители и захар в по-евтини марки храни.

Проучванията показват слаби корелации между хиперактивността и определени съставки на кучешката храна, така че има смисъл да храните кучето си с висококачествена храна. Като напомняне, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, преди да промените храната на вашето куче. Трябва да се стремите да осигурявате на любимеца си подходяща храна с правилна дозировка.

Консултирайте се с вашия ветеринар

Има някои медицински обяснения за енергичността при кучетата. Препоръчително е да се консултирате с вашия ветеринар, ако имате изключително енергично животно в дома си. Понякога метаболитните заболявания могат да се проявят като хиперактивност, което означава, че вашето куче няма контрол върху енергийното си състояние. Говорете с лекаря на вашия домашен любимец и вижте дали има някакви основни причини, които изискват лечение или изследване. Дори кучето да няма здравословни проблеми, които да причиняват прекомерната му активност, ветеринарят ще ви даде съвети за подобряване на поведението му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest