Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на котка ашера

Характер и поведение на котка ашера

Характер и поведение на котка ашера
Снимка: planetsave

Котката от порода ашера заема челното място в една любопитна класация - тази за най-скъпа порода в света. Това място ашера заема поради факта на създаване на породата. Ашера са получени след кръстосване на африкански сервал с домашна и азиатска леопардова котка. Резултатът е удивителен - получава се животно, на външен вид като малък леопард с височина 1 метър и тегло 14 килограма и характер на домашен любимец, характерен за котешкото царство.

Интересът, който ашера предизвиква заради вида и характеристиките си я превръщат в желан домашен любимец за много от богатите хора.

Ашера е грациозна котка, която може да украси всеки дом, ако изборът е направен след запознаване с нейния характер и поведение.

Темперамент на котка ашера

Котката има една особеност: въпреки дивия си вид, Ашера има лоялен характер. С тази особеност тя е близко до кучето. Добре възпитаната ашера винаги се подчинява на собственика си и обича да прекарва време с него. В същото време тя разбира кога да се отдалечи и не се натрапва, ако човекът е зает.

Ашера избира един собственик за себе си и се отнася с безразличие към останалите членове от домакинството. Но като цяло това е доста привързана порода и когато има настроение, е готова да играе с всеки.

Представителите на породата се опитват да избягват децата, но са готови да играят с предсказуеми деца. По принцип тези котки не се препоръчват за семейства с малки деца: дивата кръв и големият размер могат да създадат проблеми.

Ашера реагира на непознати като куче пазач, разликата е, че не лае. Тя не допуска никого до себе си или до собственика си.

Котка ашера
Снимка: Pinterest

Неочаквано за характера на ашера, тя приема други животни в къщата. Породата е приятелска, така че може да се отглежда с други домашни любимци. Основното е да се вземат предвид внушителните размери на това животно. Когато играе, ашера може да нарани малки кучета и котки. Освен това тя може да възприема по-малки животни, особено гризачи и птици, като плячка. Ето защо, заедно с представител на тази порода, е по-добре да съжителстват домашни любимци, които не са по-малки от нея.

Енергията, останала от предците на ашера в саваната - това е друга поразителна характеристика на нейния темперамент. Тя определено не лежи цял ден свита на дивана. Вместо това скача, тича из къщата и дори може да повреди имущество, ако е оставена сама за дълго време. Но след кастрация или стерилизация животът с този неуморен домашен любимец става по-спокоен.

При отглеждане на ашера в домашни условия трябва да се знае, че тези котки обичат да се катерят на високи места и това често създава неудобства на стопаните им. Те могат да се катерят по многоетажни рафтове, по високи рафтове и дори да скачат върху горната част на вратите.

Още някои уточнения за породата ашера

Тъй като е активна котка, ашера обича да излиза навън. Добре е да се води на каишка като куче, породата приема това и се държи добре на разходка със стопаните.

Ашера обича да се катери по дърветата и ако се отглежда в къща е добре да се пуска, за да изследва дърветата в двора. Тя има нужда от това упражнение.

Често хората бъркат породата ашера със савана. Всъщност това е една порода и като характер и поведение няма разлика.

Вижте също как да храните ашера и от какво боледува ашера.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest