Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Слънчева Аратинга: съвети при отглеждане на папагала

Слънчева Аратинга: съвети при отглеждане на папагала

Слънчева Аратинга: съвети при отглеждане на папагала
Снимка: rutpratheep0/pixabay.com

Слънчевата аратинга е изключително красив папагал, носещ заслужено определението пред името си. Папагалът е с пъстро и ярко оперение, в което преобладават нюансите на жълтия цвят. Това определение съответства добре и на характера на птицата - тя е шумна, дружелюбна, весела и любопитна.

Слънчевата аратинга като домашен любимец

Тази произхождаща от горите в североизточното крайбрежие на Южна Америка птица в естествените си обитания е социална и общителна, живее на ята и шумно комуникира със себеподобните си.

В дивата природа слънчевите аратинги се хранят, почиват и къпят по цял ден в ятата си, наброяващи от 15 до 30 птици.

Когато попаднат в плен, птиците стават подходящи за домашни любимци поради общителния си характер, любопитството си и навика си да съжителстват в група. Тяхната отзивчивост е много приятна за стопаните им, но изискват непрекъснато внимание. Ако го получат, може да бъдат обучени на различни трикове. Те слушат музика с удоволствие и дори танцуват в ритъм. Това означава обаче непрекъснато да им бъдат осигурявани забавления.

Да се получи доброто съжителство с този красив и весел, но шумен папагал е нужно както да се познават отлично особеностите му още преди да бъде взет за домашно отглеждане, така също на домашния любимец да бъдат осигурени нужните условия. Съветите към бъдещите стопани се припокриват с някои съвети към отглеждане на папагали изобщо, но има и съвсем специфични, ориентирани към вида слънчева аратинга.

Основни съвети при отглеждане на слънчева аратинга

Папагал Слънчева аратинга
Снимка: rutpratheep0/pixabay.com

Тази папагалова птица е особено шумна. Тя издава остри пронизителни викове, с които общува с други себеподобни, но и изразява настроенията си. Затова отглеждането на слънчева аратинга е добре да става в дом, който не е в непосредствено в съседство с други хора. Колкото по-дълго хората общуват с папагала си, толкова по-малко той ще крещи.

Друга характерна особеност на този вид папагал е, че често хапе. Затова е важно да бъде социализиран веднага и да бъде приучен да не го прави. Това важи особено силно за семейства, в които има деца. Малчуганите обикновено играят с домашния любимец не толкова невнимателно, затова е добре да бъдат обучени и децата как да се отнасят с птицата, за да не бъдат хапани.

Хубаво е да се отглежда толкова интересна и екзотична птица у дома, но ако става въпрос за заети стопани, това не е добра идея, защото основното нещо за папагала е да получава много внимание и време от стопанина, в противен случай проблемите са многобройни, като се започне от прекаления шум, не добрата социализация, психическите проблеми, характерни за папагалите, оставени без внимание и се стигне до битови проблеми с птицата без надзор.

Добре е клетката на папагала слънчева аратинга да бъде поставена в центъра на събитията в ежедневието на семейството. Папагалът с удоволствие ще наблюдава ежедневието на стопаните, ще гледа телевизия с тях, ще участва в тренировъчните занимания или обучението на учениците в семейството, ако има такива. Вратичката на клетката е добре да е отворена, когато стопаните са у дома. Говоренето с папагала се препоръчва. Така лесно ще се научи да имитира човешка реч.

Слънчева аратинга
Снимка: rutpratheep0/pixabay.com

Слънчевата аратинга най-вероятно ще избере фаворит сред членовете на семейството и ще се придържа основно към него, но ще бъде приятелски настроена към всички в домакинството. Обикновено птицата избира този, който прекарва най-дълго у дома и е добре точно този човек да я храни от ръката си и да я обучава на различни номера и на имитация на човешка реч.

Разбира се, гледането на слънчева аратинга трябва да бъде съобразено с характера на индивида, както е при хората, но общите съвети обикновено се отнасят за всички папагалови птици от този вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest