Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на далматинец

Хранене на далматинец

Хранене на далматинец

Далматинците са много елегантни, красиви и ефектни кучета. Те имат изразени защитнически функции, което означава, че са много активни. Добре обученият далматинец е верен приятел за дълги години. Те са много активни кучета. По тази причина се нуждаят от балансирана и добре подбрана диета.

Освен че храната на далматинеца трябва да бъде с високо качество, тя трябва да бъде съобразена и с индивидуалните особености на животното - наличие на алергии, на определени заболявания, възраст и индивидуални особености и други.

Изборът между готова храна за далматинци и домашно приготвена пада върху собственика и решението трябва да бъде съобразено с нуждите на животното от определени хранителни вещества.

Дневната норма храна на далматинеца се определя по-лесно с качествена храна, закупена или приготвена според всички изисквания за здравословно хранене на далматинец.

Основни храни за далматинци

Какво месо да даваме на далматинеца?

Кучетата са хищници, така че основна съставка на диетата им е месото. При далматинеца поне 30 процента от дневния прием на храна трябва да се състои от месо. Допълнително 2-3 пъти в седмицата може да им се дава месо, сварено до каша.

Зърнени култури и млечни храни за далматинци

На зърнените култури трябва да се определи не повече от ¼ от дневния прием. Същото количество е добре да се предвиди за млечните продукти - сирене, кисело мляко и кефир.

Далматинец

Зеленчуци за далматинци

Зеленчуците са важна част от менюто и на лаещите четириноги. Не трябва обаче да надхвърлят 20 процента от общото количество храна. Храносмилателната система на породата усвоява най-добре морковите, тиквата, краставиците, тиквичките, цвеклото, зелето.

Риба за далматинци

По 1-2 пъти в седмицата месото може да се замени с риба в диетата. Морската може да се дава и сурова, ако е сигурно, че е чиста, но речната задължително се вари. Не бива да се дава недобре почистена.

Плодове за далматинци

Плодовете в хранителната диета на далматинеца са деликатес, а сред тях ябълката, бананът, динята, пъпешът са истински любими лакомства.

Интензитет на хранене и порции за далматинеца

Малкото кутре е редно да се храни в началото със същия режим, с който е хранено в развъдника или от предишния собственик.

Далматинците са кучета, които растат интензивно, така че малките се хранят задължително повече от 2 пъти на ден, като дозата се съобразява с точната възраст, следвайки таблиците, които се дават с пакета храна.

Храна за далматинци

Ориентировъчно бебе на 2-2.5 месеца се храни 5 пъти на ден, като първото хранене е към 7 часа, а последното не по-късно от 22 часа.

След 3 месеца броят хранения на малкия далматинец намалява с едно, а след 5 месеца с още едно. От 6 до 10 месеца далматинците се хранят 3 пъти на ден, а възрастното вече куче по 2 пъти дневно.

При естествено хранене разнообразието от хранителни продукти е на първо място, не бива да се забравят добавките от витамини и минерали към храната.

Забранени храни за далматинци

Забранените храни за далматинците са същите както за всички останали породи. Това са сладкиши, солени храни, пушено месо, подправки, мазни храни.

Особеност на далматинците е, че тялото им, подобно на човешкото, синтезира излишната пикочна киселина, когато получава много протеинова растителна храна. Това налага храненето им със зеленчуци и зърнени храни, без царевица, просо и ечемик.

Прочетете още съвети за гледане на далматинец и за темперамента на далматинците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest