Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Как различните домашни любимци показват любов към стопанина

Как различните домашни любимци показват любов към стопанина

Как различните домашни любимци показват любов към стопанина

Отглеждането на домашен любимец е не само приятно и терапевтично, но и създава трайни и силни емоционални връзки между човека и неговия питомец. Животните, подобно на хората, се привързват силно към своя стопанин, изпитват любов и изразяват неподправена радост от близостта му. Различните домашни любимци показват чувствата към стопаните си по различен начин, но е сигурно, че всички изпитват любов към човека, с когото споделят живота си.

Ето някои примери как показват любовта си домашните любимци.

Как показва любовта си кучето

За кучето е напълно безспорно, че е в него е закодирано да обича човека. И то го показва безапелационно. Радостта на четириногия лаещ приятел се чете в очите му, вижда се в помахването на опашката и радостното подскачане около стопанина. Сканирането на кучешкия мозък показва, че познатата миризма на собственика стимулира областите, отговарящи за щастието и удовлетвореността при животното.

Облизването на лицето на човека е също знак за щастие от близостта му, защото в природата дивите им роднини се поздравяват по този начин.

Зрителният контакт, който кучето търси със стопанина си, е израз на любов и привързаност на кучешкия език.

Гушкането в човека, махането с опашка, милите жестове на загриженост за здравето на стопанина, които проявява при кихане или кашлица, са все израз на любов, защото всяка физиологична проява буди тревога у лаещия питомец дали любимият му човек е добре.

Как показва любовта си котката

Как различните домашни любимци показват любов към стопанина

Котките се приемат за загадъчни животни. Те са силно териториален вид, който приема всички в пространството, което обитава, за свой. Но те също имат начини да покажат на привързаност към човека.

Тя се изразява по много начини. Един от тях е да следват стопанина из помещенията в дома. Правят го, защото близостта на любимия си човек. Често се настаняват съвсем близо, докато стопанинът работи или си почива.

Понякога котката, наблюдавайки стопанина си, бавно примигва с очи. Това е нейната целувка, тя иска да покаже грижата си за своя човек. Така котката показва обич.

Котките драскат и хапят, когато са ядосани. Понякога обаче те съвсем леко захапват стопанина си. Този жест е израз на привързаност.

Висша проява на доверие и обич на домашния любимец и благоразположение към човека е показването на корема. Това е най-чувствителната зова в тялото на всяка писана, защото там бива атакувана и тя пази зорко корема си. Ако го показва на хората в дома или спи с коремчето нагоре, значи изпитва пълно доверие и любов към хората, с които живее.

Котките са най-известни с мъркането си. Смята се, че по този начин те се лекуват. Със сигурност обаче го правят щом се настанят до стопанина си. Силното мъркане, когато биват галени, показва, че по този начин изразяват своето задоволство и любов от близостта на стопанина.

Котките имат още много начини да покажат своето благоразположение - мият своя човек, месят го, мяукат в опит да разговарят с него, вдигат опашка, когато човекът се прибира от работа при тях. Правят много неща за хората от любов.

Как различните домашни любимци показват любов към стопанина

Как показват любовта си папагали и други птички

Все по-често хората обръщат поглед към птиците, отглеждайки техни представители като домашни любимци. И те им се отплащат с любов и привързаност, показана по техен уникален начин. Щастливата птица пее и в клетка и ако птичето чурулика, значи папагалът показва любов към стопанина.

Папагалите се научават да говорят, бърборейки спонтанно на човека. Това става само ако го приемат за партньор, приятел и другар. Това поражда желание за общуване, тези социални птици имат нужда от любов и от своя страна дават такава, общувайки с хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest