Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Знаци,че не си добър стопанин за котката си

Знаци,че не си добър стопанин за котката си

Знаци,че не си добър стопанин за котката си

Няма по-добър и верен приятел у дома в дните на по-дълго заседяване вкъщи. Повечето пухкави домашни любимци обичат усамотението за определено време в някое тяхно кътче на дома, но това не значи, че са антисоциални същества.

Както останалите питомци от животинското царство, котаците обичат да имат връзка със стопаните си, да получават внимание и умствена и физическа стимулация.

Писаните, които са лишени от тези важни свои нужди променят поведението си, стават нервни и отегчени, по-агресивни и дори се разболяват. Всеки добър стопанин на котка трябва да дава на своя домашен любимец нужните му дози любов и внимание. Това е нужда на всеки жив организъм.

Всеки стопанин на котка може сам да разбере дали е достатъчно добър и отговорен към своя питомец, изследвайки признаците в поведението на своя мъркащ приятел. Сигналите, че котката не се чувства добре са ясно забележими.

Лош стопанин сте, ако котката преяжда

Ако котката яде по-често от обикновено и се застоява около храната, а явно не е гладна, това може да е знак, че търси занимание, което да прогони скуката.

Котката преяжда

Това често води до затлъстяване на котките и оттам до развитие на редица заболявания. Внимателното следене на порциите храна и отделяне на повече внимание на пухкавия ни приятел вкъщи решава лесно проблема.

Котката мяука тревожно постоянно

Прекомерното мяукане на котката нощем или при напускане на дома, обикновено е ясен сигнал, че котката скучае, нуждае се от внимание и повече време с нея.

Котката драска по мебелите

Това е котешкият начин да се каже на човека, че физическата и умствената стимулация през деня не му достига. Драскането по мебелите е израз на скуката и желанието да се привлече вниманието на собственика. Показва както маркиране на територия, така и безпокойство.

Котката драска по мебелите

Котката е твърде заета с козината си

Прекомерната грижа за козината на котката, което е рутинно действие при котките принципно, но изразяващо се в хапане, издърпване на козината показва, че котката е отегчена и се опитва да си намери занимание. Това обаче може да предизвика раздразнение и е сигнал за наближаващ или вече наличен стрес при домашния питомец.

Добрият стопанин на котка не наблюдава такива прояви при своя любимец, защото отговорното му отношение не допуска поява на дискомфорт при котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest