Хранене на фазани

Хранене на фазани

Фазаните са птици, които привличат вниманието с красивите си пера, разнообразните си видове и вкусните си месо и яйца. Отглеждането на фазани изисква специални условия, грижи и хранене, за да се поддържа тяхното здраве, продуктивност и жизненост.

Условия за отглеждане на фазани

Фазаните са птици, които обичат да живеят на открито, да летят и да се къпят в пясъка. Затова те се отглеждат в просторни и добре оградени волиери, които да им осигурят достатъчно светлина, въздух, топлина и защита от хищници и неблагоприятни климатични условия. Волиерите трябва да имат покрита и открита част, като покритата част да е изолирана и да има вентилация, осветление и отопление. Волиерите трябва да имат и различни елементи за обзавеждане, като клони, храсти, гнезда, хранилки, поилки. Размерът на волиерата зависи от броя и вида на фазаните, като обикновено се препоръчва да има поне 2-3 кв. м за една двойка фазани.

С какво да храним фазаните?

Фазаните са птици, които са всеядни, което означава, че се хранят с различни видове храна, като зърнени култури, семена, плодове, зеленчуци, насекоми, червеи и други. За да се осигури балансирана и пълноценна храна за фазаните, те трябва да получават комбинирана смес, която да съдържа всички необходими хранителни вещества като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали.

Комбинираната храна за фазани може да бъде купувана или приготвяна в домашни условия, като се използват различни съставки като пшеница, царевица, овес, соя, слънчоглед, грах, боб, моркови, ябълки, грозде, зеле, сирене, мляко, яйца, месо и костно брашно.

Също така е важно да се осигури достатъчно чиста и свежа вода, като се избягва използването на хлорирана или застояла вода. Фазаните се хранят два пъти на ден, сутрин и вечер, като се избягват прекомерното или недостатъчното хранене.

Фазани
Снимка: 70154/pixabay.com

Грижи за фазаните

Фазаните са птици, които изискват редовни и внимателни грижи, за да се поддържа тяхното добро състояние. Някои от основните грижи за фазаните са:

- Почистване и дезинфекция на волиерите, хранилките, поилките и другите елементи, за да се предотврати развитието на болести, паразити и неприятни миризми.

- Проверка и поддръжка на температурата, влажността, вентилацията и осветлението в покритата част на волиерата, за да се осигури комфорт и здраве на фазаните.

- Проверка и лечение на фазаните за евентуални рани, наранявания, инфекции, паразити или други заболявания, като се използват подходящи лекарства, антибиотици, витамини, ваксини или други средства.

- Приучване и социализиране на фазаните, за да се намалят стресът, агресията и страхът от човека и други птици, като се използват различни методи като говорене, галене, награждаване или други.

- Разплод и развъждане на фазаните, за да се увеличи популацията и да се подобри генетичният потенциал на птиците, като се използват различни техники, като изкуствено оплождане, инкубация, излюпване или други.

Отглеждането на фазани е интересно и полезно занимание, което може да донесе радост, удоволствие и доход на любителите на тези птици. За да се отглеждат успешно фазани, е необходимо да се знае как да се осигурят подходящи условия, хранене на фазаните и грижи за тях, както и да се следи за тяхното здраве, продуктивност и благополучие. Така можем да се наслаждаваме на красотата, разнообразието и вкуса на фазаните и да ги запазим за бъдещите поколения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest