Болести по фазаните

Болести по фазаните

Фазаните са птици, които се отглеждат за лов, с декоративна цел (да красят двора ви) или за месо и яйца. Те са красиви, издръжливи и лесни за развъждане, но също така са подложени на различни болести, които могат да имат сериозни последствия за тяхното здраве и продуктивност. Затова е важно да се знае как да се разпознаят, предотвратят и лекуват болестите по фазаните, за да се поддържа доброто състояние на птиците.

Видове болести по фазаните

Болестите по фазаните могат да се класифицират според тяхната причина, симптоми и лечение. Някои от основните видове болести по фазаните са:

Инфекциозни болести по фазаните

Това са болести, които се причиняват от различни микроорганизми като вируси, бактерии, гъбички, паразити. Могат да се предават от една птица на друга, от други животни, от околната среда или от храната на фазаните и водата.

Инфекциозните болести по фазаните могат да се проявят с различни симптоми като висока температура, апатия, отпадналост, диария, кашлица, кихане, дишане с отворен клюн, падане на пера, разстройство на нервната система, анемия, отоци, кръвоизливи.

Инфекциозните болести могат да се лекуват с антибиотици, противовирусни, противогъбични, противопаразитни или други лекарства, в зависимост от причинителя. Също така е важно да се изолират болните птици, да се дезинфекцират клетките и инвентарът и да се ваксинират здравите птици.

Неинфекциозни болести по фазаните

Това са болести, които се причиняват от различни вътрешни или външни фактори като наследственост, хормонални нарушения, хранителни недостатъци, токсични вещества, травми, стрес.

Те не се предават от една птица на друга, но могат да засегнат цялото ято. Неинфекциозните болести по фазаните могат да се проявят с различни симптоми като слабост, изкривяване на костите, криви нокти, къси или чупливи пера, деформации на клюна, слепота, намалена продуктивност, безплодие.

Неинфекциозните болести могат да се лекуват с хормони, витамини, минерали, антидоти или други средства в зависимост от причината. Също така е важно да се подобри хранителният и жизнен режим на птиците, да се избягват стресиращи и токсични фактори и да се поддържа хигиената на птицефермата.

От какво боледуват фазаните
Снимка: 70154/pixabay.com

Туморни болести по фазаните

Това са болести, които се причиняват от неконтролирано размножаване на клетките, което води до образуването на злокачествени или доброкачествени тумори. Могат да се причинят от генетични, хормонални, екологични или други фактори. Могат да засегнат различни органи и тъкани като кожата, перата, клюна, очите, ушите, черния дроб, белите дробове, сърцето, кръвта, лимфната система, половите органи.

Туморните болести по фазаните могат да се проявят с различни симптоми като отоци, израстъци, рани, кървене, загуба на тегло, анемия, дишане с отворен клюн, отпадналост, апатия. Туморните болести могат да се лекуват с хирургия, радиотерапия, химиотерапия, имунотерапия, целенасочена терапия или други средства, в зависимост от вида и степента на заболяването. При този вид заболявания лечението е много трудно, дори невъзможно, така че най-добрият вариант е превенцията.

Превенция и лечение на болестите по фазаните

Болестите по домашно гледаните фазани са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение. Като превантивна мярка птиците се ваксинират, ежедневно се почиства птицефермата и се дават храна и вода с добро качество.

Също така е важно да се спазват правилата за биосигурност, да се избягва контактът с диви птици и други животни, да се контролира популацията и да се следи за здравето на птиците фазани. Ако се появят симптоми на болест, птиците трябва да се изолират, диагностицират и лекуват според причината и вида на болестта. Също така се дезинфекцират клетките и инвентарът и се извършва епизоотологичен контрол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest