СПИН при котките

СПИН при котки

Абревиатурата СПИН може да се обясни като синдром на имунна недостатъчност. Това заболяване съществува както при хората, така и при котките. Вирусите на двете заболявания обаче са различни и затова котките не могат да хванат вируса от хората, както и обратното.

Какво е котешки СПИН

Имунодефицитът е медицински термин, който обяснява неспособността на организма да развие нормалната имунна реакция. Заразените с вируса котки често не показват симптоми и имат нормална продължителност на живота. Но вирусът на HIV уврежда имунната им система и те са склонни да се разболяват от различни инфекции, както и да развиват тумори. Това често е причина за смъртта на животните.

Като всеки ретро вирус HIV вмъква копие от генетичния си материал в организма на гостоприемника, където се възпроизвежда. Той е специфичен вид ретровирус, при който понякога минават месеци и години, за да се активира, и може да остане спящ дълго преди да причини симптоми. От същия клас вируси е, както при хората.

Средната възраст на заразените котки е 5 години, като се среща по-често при по-агресивните и мобилни животни. Няма данни да се разпространява по полов път, както е при хората. При повечето котки заразяването става, докато се бият една с друга.

Симптоми, развивани от заразени с HIV котки

Котешки СПИН

Някои не развиват абсолютно никакви симптоми. Все пак тъй като имунната им система е потисната, най-често се наблюдава:

- Чести инфекции, които се повтарят. Те засягат отделителната, дихателната системи, ушите, кожата;

- Котките губят апетит, отслабват, отпуснати са, страдат от чести диарии;

- Някои от тях са прекалено агресивни, замърсяват дома.

Диагнозата се поставя с кръвен тест за наличие на HIV антитела.

Лечение на котешки СПИН

Все още няма надеждни и безопасни лекарства, така че лечението е невъзможно. Добрата новина е, че заразените котки нямат нужда от някакво третиране с лекарства, стига да не боледуват. Добрата грижа за пухкавото животно може значително да удължи живота му до нормална за вида възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest