Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Колко дълго живеят скалариите?

Колко дълго живеят скалариите?

Колко дълго живеят скалариите?

Скалариите са красиво допълнение към всеки аквариум. Тези дружелюбни риби са характерни с грациозното си плуване и дълги, красиви перки и уникални шарки.

Има два вида скаларии: сладководни и соленоводни. Соленоводната е от семейство Pomacanthidae, докато сладководната разновидност е от род Pterophyllum, който е част от семейство Cichlidae.

Днес има три признати подвида сладководни скаларии: Pterophyllum scalare (видът, който повечето собственици на аквариуми имат), Pterophyllum altum и Pterophyllum leopoldi.

Сладководните скаларии произхождат от Бразилия и района на долната част на Амазонка. Естественото им местообитание е пълно с гъста растителност, а тънките тела им позволяват да се движат лесно сред растенията, като си проправят път през листа и клони.

Скалариите са внесени за първи път в Германия през 1909 г. и бързо придобиват популярност.

През годините селективното развъждане на скаларии довежда до много цветови разновидности на сладководни скаларии, които можете да намерите в магазините. Те включват сребърна риба ангел (най-много наподобяваща рибата P. Pterophyllum scalare, срещаща се в природата), зебра, кои, черна дантела, златиста, червена, мраморна, златисто мраморна, получерна и алтум (от сродния вид P. altum, който е по-рядък).

Скалариите могат да живеят до 12 години, но малко риби достигат тази възраст. За съжаление, повечето не живеят повече от 5 години в аквариумите. Фактори като храна, пространство, качество на водата и заболявания на сладководните риби ограничават продължителността на живота им до половината от естествената, която се предполага, че имат.

Скаларии

Да отглеждаш скалария, е като да имаш домашно куче или котка. Тези риби не са притеснителни и са много интерактивни и игриви. По поведение са по-далече от котките и по-близо до кучетата. Съжителството със скалария е уникално, трябва да помислите дали да ѝ дадете име и трябва да осигурите възможно най-добрите грижи!

Каква е продължителността на живот на скалариите в дивата природа? Трудно е да се даде отговор на този въпрос. Зависи от чистата и качествена генетика и естествените хищници на скаларите.

В дивата природа скалариите трябва да бъдат постоянно нащрек за своите естествени врагове. В Амазонка, където те естествено живеят между гъстите водни растения, имат всякакви врагове като пирани, змии, гигантски видри, чапли. Следователно средната продължителност на живота на дивата скалария може да бъде много по-кратка от братовчедите ѝ, които имаме в аквариуми при оптимална, контролирана среда.

Що се отнася до генетиката, дивите ангели имат най-чистите гени в себе си. Ако бъдат оставени да живеят необезпокоявани от хищниците, дивите скаларии с качествена генетика могат да живеят по-дълго. Изследователите са потвърдили, че скалариите живеят до 15 години в дивата природа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest