Miau.bg»Статии»Коне»Здраве на Коня»Болести по конете

Болести по конете

Болести по конете
Снимка: Alexas_photos/Pixabay.com

За всеки собственик на кон е огромна отговорност да се грижи за своя четириног спътник. Дори при най-добри условия, някои коне са предразположени към различни заболявания, вариращи от кожни до респираторни заболявания или проблеми с храносмилателната система. Ето защо е жизненоважно за всеки собственик да знае кои са най-честите заболявания, за да ги избегне или, ако конят вече е болен, как да действа за бързо възстановяване.

Често срещани състояния на храносмилането при конете

Колики при коне

Коликите са най-честият проблем на храносмилателната система при конете. Може да се появят, когато конят не пие достатъчно вода, не яде достатъчно груб фураж или има нелекувани проблеми със зъбите. Признаците на колики включват тревожност, безпокойство, изпотяване, болки в червата, липса на апетит, залежаване повече от обикновено. За да ги избегнете, поддържайте запасите от вода и храна чисти, уверете се, че конят има добре балансирана диета, не забравяйте да изплаквате зъбите на коня от време на време. Ако подозирате колики, обадете се на ветеринарния лекар, за да получите професионална помощ. Докато чакате специалист, можете да разхождате коня си, за да намалите болката и да му осигурите голяма площ за търкаляне.

Възпалително заболяване на червата

Тук са включени широк набор от различни заболявания на червата, които се проявяват чрез възпалителни клетки. Въпреки че има няколко различни вида възпалителни заболявания на червата, често срещаните симптоми са хронична загуба на тегло, липса на апетит при кончето, треска, кожни лезии, диария. Няма точна причина за това заболяване, затова е наистина трудно да се избегне. Трябва да се обадите на ветеринарния лекар веднага щом забележите симптомите. Най-добрата техника за лечение е различна за различните коне.

Чести респираторни заболявания при коне

Обикновена вирусна инфекция

Обикновената вирусна инфекция в повечето случаи се получава при контакт с други заразени коне. Симптомите са нестихваща кашлица, секреция от носа, непоносимост към упражнения, подути лимфни възли и треска. За да я избегнете, можете да помислите за ваксинация, изолиране на новия кон в обора от другите и проверка на водата, която вашият кон пие навън. Ако смятате, че конят ви има инфекция на дихателните пътища, изолирайте го на място без прах, опитайте се да го нахраните с мека храна, за да може да преглъща по-лесно, и задължително се обадете на ветеринаря.

Херпес при кон

Вирусът на херпес по конете е инфекция, която може да причини респираторни затруднения, аборт и неврологични проблеми. Ранните симптоми обикновено са висока температура, кашлица, секреция от носа и загуба на апетит. Ако смятате, че вашият кон вече е заразен, дръжте го далеч от всички останали коне и се обадете на ветеринарния лекар.

Често срещани кожни заболявания

Заболявания по конете

Трихофития при коне

Трихофитията, противно на общоприетото схващане, се причинява от гъбички. Разпространява се бързо от един кон на друг. Инфекцията се проявява първоначално като кичури повдигнати косми, които в крайна сметка падат и оставят лезии. За да я избегнете, опитайте се да не използвате една и съща четка върху различните коне и обърнете внимание на хигиената. Ако има нов кон, дръжте го далеч от другите, докато не се уверите в здравето му. Ако някой от конете вече има трихофития, първото действие трябва да бъде изолирането му от останалите. Заразеният кон може да се възстанови с измиване с препарат против гъбички и подстригване на заразената козина. Също така, хамбарът и клетките трябва да бъдат правилно почистени, за да се предотврати разпространението.

Кална треска при конете

Калната треска е кожен проблем, свързан с мокри и кални условия. Причинява се от инфекция, която вирее в калта. Веднъж заразена, кожата на краката и корема се възпалява и лющи и конят може да развие треска. За да я избегнете, почиствайте краката на коня след всяка тренировка, като ги измивате и подсушавате правилно. Ако разпознаете кална треска на вашия кон, поддържането на заразените зони чисти е основата. По-нататъшното лечение е да се проникне до причинителите под струпеите под контрола на ветеринарен лекар.

Често срещани неврологични състояния при конете

Протозоен миелоенцефалит

Протозойният миелоенцефалит по конете е неврологично заболяване, причинено от паразит, наречен Sarcocystis neurona. Конете могат да получат паразита чрез нечиста вода или храна. Болестта се разпознава по гърчове, проблеми със зрението, лезии и необичайно поведение. Няма доказано лекарство за предотвратяване на това заболяване. За да го избегнете, най-доброто нещо, което можете да направите, е да поддържате храната и водата за конете чисти. Ако кон вече страда от заболяването, има няколко хапчета за лечение. Просто се обадете на вашия ветеринарен лекар и потърсете помощ.

Западнонилска треска

Вирусът на Западен Нил е инфекция, пренасяна от комари. Ако комарите ухапят коня, инфекцията може да се разпространи в кръвта му и да доведе до възпаление в мозъка. Симптомите могат да бъдат треска, нарушено зрение, конвулсии, притискане на главата надолу към врата, затруднено преглъщане и парализа или слабост на задните крайници. За да избегнат заразяване, собствениците на коне могат да ваксинират животните и да вземат предпазни мерки, за да се отърват от комарите. Лечението на заразените коне е медикаментозно. Ако подозирате, че има вирус на Западен Нил, обадете се на ветеринарния лекар и потърсете професионална помощ.

Тетанус при конете

Тетанус едно от най-сериозните бактериални заболявания, които засягат централната нервна система на коня. Най-известните симптоми са повишена чувствителност, спазми и изпъкнали клепачи. За да се избегне, най-добрият вариант е животните да се ваксинират. За конете, които вече са заразени, лечението може да бъде с антибиотици под ветеринарен контрол.

Други често срещани заболявания при конете

Коне

Стомашни язви

Стомашните язви са много чести при коне за състезания, изложби и коне за издръжливост, като приблизително 50-90% от конете страдат от това стомашно оплакване в някакъв момент от живота си.

Признаците, че вашият кон страда от стомашна язва, могат да включват промени в отношението, намален апетит, намалена производителност, нежелание за тренировка, загуба на тегло и лош външен вид. Конете със стомашни язви обикновено се лекуват с омепразол в рамките на 4 седмици.

Колики

Коликите са един от най-често срещаните стомашно-чревни проблеми при конете. Това болезнено състояние на корема може да бъде причинено от липса на достатъчно груба храна в диетата им или от нелекувани проблеми със зъбите. Тежестта на коликите може да варира значително от лека болка в стомаха до усукване на червата, което изисква спешна операция.

Някои често срещани признаци на колики при конете включват стържене по земята, гледане на корема им, безпокойство, търкаляне, ускорен пулс и висока температура.

Ако мислите, че вашият кон може да страда от колики, незабавно се свържете с ветеринарен лекар. Ако е безопасно да го направите, можете да опитате да разхождате коня за кратко, за да се опитате да облекчите дискомфорта. Не се опитвайте да попречите на коня си да падне на земята или да се претърколи и винаги помнете, че вашата безопасност е на първо място!

Ламинит

Ламинитът е много болезнено състояние на краката, причинено от възпаление на ламините, разположени под копитата на вашия кон. В тежки случаи костта в копитото може да проникне в стъпалото на крака, причинявайки силна болка. За съжаление, много животни с ламинит са евтаназирани.

Типичните симптоми, свързани с това състояние, включват куцота (по-лошо на твърда земя), облягане назад на пети, за да се облекчи болката в предната част на копитата, неспокойно преместване на тежестта между краката, признаци на болка при стъпване на засегнатия крак.

Свържете се незабавно с вашия ветеринарен лекар, ако вашият кон или пони покаже признаци на ламинит. Докато чакате специалистът да пристигне, заведете коня си в бокс с много постеля, за да облекчите натиска върху копитата.

Проблеми с гърба при коне

Проблеми с гърба могат да възникнат, ако вашият кон разтегне мускул или сухожилие, а в някои случаи поради артрит или лошо напаснато седло.

Ако вашият кон изпитва болки в гърба, може да забележите намалена производителност или поведенчески проблеми, като спиране или изпъване, признаци на болка, докато подстригвате коня си, или съпротива при оседлаване.

Оценката на куцотата е от съществено значение, ако смятате, че конят ви изпитва болки в гърба, така че незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар. Въпреки това прегледът на гърба на вашия кон трябва да бъде част от рутинна оценка на здравината, дори ако не са забележими симптоми на болки в гърба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest