Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Скариди за аквариума: защо са полезни за рибките

Скариди за аквариума: защо са полезни за рибките

Скариди за аквариума: защо са полезни за рибките
Снимка: basuka/pixabay.com

Скаридите са плуващи ракообразни, широко разпространен вид както в сладки така и в солени води. Те успешно съжителстват с други водни животни, основно декоративни рибки, и затова са подходящи съквартиранти на видовете, отглеждани в аквариуми. Нещо повече - скаридите са полезни за всеки аквариум. Какви са ползите от тези красиви морски обитатели?

Ролята на скаридата в аквариума

В света на акваристиката скаридата се отличава не само с красотата си, създаваща част от магическия свят на аквариума, но и с ползите, които носи за състоянието на обиталището на водните домашни любимци.

Скаридата в аквариума се смята за един от най-ефективните чистачи на съда. На красивата малка обитателка се възлага важната роля на поддържащ персонал за чистота в аквариума и баланс на аквариумната среда.

Този морски обитател е известен със способността си да почиства водата от хранителни остатъци, растения и други органични вещества. Тъй като в храната на скаридата присъстват червеи, дребни водорасли и останки от храна, които се натрупват по дъното и трудно се обират, на помощ идват аквариумните скариди.

Освен че поддържа естетиката на водната среда, този организъм има роля и за поддържане на качеството на водата. Консумирайки органичните отпадъци, скаридата намалява нивата на амония и нитрати във водата, които са вредни за рибите и други обитатели на аквариума. Така те гарантират по-здрава и устойчива среда на всички свои съквартиранти.

В допълнение аквариумната скарида помага на своя стопанин да поддържа чистотата на стъклото на съда. Докато се катери по него, скаридата почиства стъклото от налепи и водорасли, често образуващи се по повърхността. Ясната и прозрачна гледка, осигурена от скаридата, помага на аквариста да се наслаждава на красивия пейзаж и вълшебната гледка в съда безпроблемно.

Основни изисквания при отглеждане на скарида в аквариум

В допълнение към ползите от скаридите в аквариума идва и констатацията, че тези обитатели на домашния воден свят изобщо не са претенциозен по отношение на изисквания към мястото на отглеждане. Тъй като скаридите за аквариум най-често са от вида аманова скарида, а те са малки водни обитатели, стават и за малки съдове. Общото за всички видове скариди е:

- Оптималният съд за скаридите е 50-60 литра

- Нужната им температура е 22-28 градуса

Водата в аквариума е чиста благодарение на скаридите

- Водата трябва да е с неутрално рН

- Аклиматизират се добре, но все пак е нужно този процес да бъде постепенен

- Повечето видове скариди се размножават лесно, издръжливи са, а също и много атрактивни

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest