Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Диабет при хамстерите: как да предпазим гризача си

Диабет при хамстерите: как да предпазим гризача си

Диабет при хамстерите: как да предпазим гризача си
Снимка: Free-Photos/pixabay.com

Диабетът при хамстерите е често срещано заболяване при малките гризачи. За да се избегне проблемът, е добре да се събере повече информация за същността на диабета при гризачите.

Диабет при гризачите

Захарният диабет е метаболитно заболяване, причинено от нарушено производство на инсулин.

Инсулинът е хормон, който се секретира от панкреаса, а неговата функция е да увеличава навлизането на глюкозата в клетките при хиперглекимия. При диабет този механизъм не действа. Инсулинът, кой се произвежда, не е в достатъчни количества и кръвта се претоварва с глюкоза.

Причини за диабет при хамстерите

Причините за диабета при хамстерите са в широки граници. Генетичната предразположеност е характерна за определени гризачи - китайски, руски хамстери, хамстери на Кембъл и други.

Симптоми на диабет при хамстерите

Най-лесно разпознаваемият симптом на диабет при хамстерите е пиенето на много вода и честото уриниране при гризача.

Хамстер с диабет
Снимка: dep377/pixabay.com

Катаракта също е доста често срещан симптом. Диабетът често причинява увреждания на ретината, но също и на бъбреците или коронарните артерии, защото ацетонът, образуван при разграждането на мазнините, е токсичен.

Как да предпазим гризачите от диабет?

При най-засегнатите от болестта гризачи - хамстерите на Кембъл, се извършват тестове с урина, за да се отстранят предразположените към болестта индивиди от развъдните програми.

Диетата с ниско съдържание на захари е задължителна за всички видове гризачи, дори за тези, които не са предразположени.

Тревопасните гризачи като морски свинчета и чинчили е добре да бъдат хранени с естествена храна, да се пазят от хранене със зеленчуци и плодове поради високото съдържание на захари в тях.

За всеядните и зърноядните животни - плъхове, мишки и хамстери е нужно да се избере храна, богата на фибри, която да ги засища и да пречи на гризача да се храни с много семена. Елиминирайте вредните храни за хамстери от менюто на гризача.

Нивото на протеини в храната също е важно, за да стабилизира глюкозата. Мазнините в диетата трябва да бъдат не повече от 10-15 процента. Всякакви смеси от гранули със слънчоглед и царевица трябва да се избягват.

Хамстер

Мерки при диабет у хамстера

Коригирането на храната на хамстера е първата мярка при откриване на диабет у гризача.

Лечението на хамстер с диабет се води от ветеринарен специалист, като често се включва сминдух във вид на изсушени семена, тъй като растението контролира нивата на кръвната захар и повишава чувствителността към инсулин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest