Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да отучим котката да хапе и драска?

Как да отучим котката да хапе и драска?

Как да отучим котката да хапе и драска?

Имате котка? Обичате я. Обожавате да си играете с нея? Това обаче понякога може да е малко болезнено, особено ако в играта се включат нейните нокти и зъби и след това се нуждаете от дезинфектанти и лепенки, докато пухкавият неблагодарник доволно спи.

Държим да ви кажем, че това не е нормално котката да ви хапе всекидневно. За съжаление, поради начина, по който са били научени да играят, много котки са склонни да използват нокти и зъби върху човешката кожа.

Искате ли котката да спре да драска и хапе? Ето няколко съвета как да промените болезнената за вас игра на домашния любимец:

Защо котката драска и хапе?

Хапането и драскането са често срещани оплаквания при новите собственици на котки. Те не се опитват да ви нападнат, а всъщност са игриви. Това е поведение, което ще видите сред котенцата, когато учат как да се държат по време на лов. Това котешко поведение се наблюдава и при дивите котки като начин за взаимодействие с връстниците, докато се учат как да станат умели ловци.

Понякога поведението, при което котката драска и хапе, може да бъде подбудено от собственика. Котките са взискателни животни, които ценят своя комфорт – особено глезените. Ако решите да ги погалите, особено в случаите, когато са заспали в някоя изключително нелепа поза, това може да превърне пухкавия любимец в гневна топка от зъби и нокти – за кратко време, но със запомнящи се (за вас) белези. Повечето котки не обичат да бъдат пипани по корема, лицето, устата, лапите.

Възможно е котките за започнат да ви хапят и драскат, ако не им обръщате внимание. Макар и да не дават такива ясни сигнали като кучетата, те се нуждаят от много занимания и упражнения. Така че тези одрасквания могат да означават - „играйте с мен“ и да са призив за вашето внимание.

Котките драскат

Има моменти, в които котка ще хапе или драска от страх, болка или поведенчески проблеми, но това обикновено се наблюдава при възрастни котки, а не млади. Въпреки това, ако усетите, че вашият любимец хапе поради здравословен проблем или страх, непременно посетете ветеринар.

Как да накарате котката да спре с хапането и драскането?

Много навици, които не харесваме в нашите домашни любимци, често произтичат от това, че сме възнаградени за поведението си под някаква форма. Независимо дали се карате или се смеете, тези реакции могат да насърчат домашния любимец да продължи да се държи по определен начин, защото иска да ни направи щастливи. Другата причина, поради която котката ви може да иска да се бие с ръката ви, е, че е била научена да се държи грубо с вас или с други членове на семейството.

Ето някои препоръки, с които да ограничите драскането и хапането на котката:

- Съсредоточете се върху играчките, а не върху ръцете и дланите си. Дайте на котето си много играчки, които можегат да атакува, включително плюшени животни, мишки с котешка трева и други забавни неща, с които може да си играе.

- Подрязвайте ноктите на котката. За да направите това, използвайте нокторезачка. Режете само върха (куката на нокътя), защото в основата на котешкия нокът има нерви и можете да причините болка на любимеца си.

- Крещете „Ох“! Когато котето ви стане твърде грубо, изкрещете „ууу“ или „боли“ и станете и се отдалечете.

Агресивна котка

- Игнорирайте поведението. Ако вашето коте иска да бъде грубо, просто му дайте нещо да прави и се отдалечете за известно време. То ще научи, че хапането или драскането не привлича вниманието, което иска.

- Осигурете много котешки дървета и стълбове за драскане. Докато вашето коте расте, то трябва да продължи да драска като част от своите инстинкти и самоподдържане. Драскането освобождава старата обвивка от нокътя, също така е израз на белязване на територия. Без тези важни стълбове за драскане и подложки, котките ще прибегнат до дивана и стола.

- Пренасочете котето си към друга дейност. Ако котката ви превключи в режим „драскащ демон“, накарайте я да се занимава с нещо друго, като например завържете малка плюшена играчка за дълга връв и започнете да я влачите по пода, разхождайки се из дома си. Това ще е идеална цел за котката, да я преследва, дебне и да излива излишната си енергия и агресия.

Вижте също защо котаните дерат мебелите и как котката да спре да драска дивана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest