Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Как да изберем подходяща птица за домашен любимец?

Как да изберем подходяща птица за домашен любимец?

Как да изберем подходяща птица за домашен любимец?

Избирането на птица за домашен любимец може да бъде трудна задача. Има толкова много различни видове птици, от които да избирате, а всяка от тях има своя индивидуалност и нужди. С помощта на няколко препоръки ще можете да улесните избора си и да намерите перфектната птица за домашен любимец.

Вие и вашето семейство вече сте решили, че подходящият домашен любимец за дома ви е птица. Но какъв вид птица да изберете за отглеждане? Има толкова много възможности: домашни гълъби, красиви чинки, омайни канарчета, различни видове папагали. Ще е добре да решите, преди да се отправите към развъдник или магазин за домашни любимци. В противен случай е твърде лесно да изберете птица за домашен любимец въз основа на това колко красива, или приказлива, или умна изглежда, и след това да откриете, че това изобщо не е правилният избор.

Помислете какви видове птици ви харесват. Когато мислите за „домашни птици“, мислите ли за канарчета или за какаду? За сови ли мислите или за водни птици? Разгледайте уебсайтовете за домашни любимци, за да видите какви видове домашни птици се предлагат. След като обмислите лъскавата повърхност на материята, ето въпросите, които трябва да си зададете, за да стесните избора на подходящата птица за вашето семейство.

Закони за отглеждане на птици

Не можете да си хванете птица от пътя или от гората. Просто е незаконно да се отглеждат повечето видове птици като домашни любимци. Когато разглеждате всички опции за домашни птици в интернет, някои от тях ще бъдат изключени от местното законодателство. В страната има закони, уреждащи кои птици могат да бъдат домашни любимци. Проверете дали вашият избор е законен. Или разгледайте обяви за папагали например.

Дълголетие на птиците за отглеждане

Птица за дете

Някои от папагалите живеят по-дълго от хората. Това е сериозен ангажимент. Ако изберете един от тях, ще трябва да планирате грижите за него, след като си отидете. Повечето птици, особено дребните, имат по-кратък живот от средния папагал. Освен това могат да бъдат "осиновени" повторно с по-малко стрес за животното, ако птиците надживеят своя гледач. Папагалите са склонни да се привързват много към хората си.

Разходи за поддръжка на домашната птица

Подходящата храна, ветеринарните такси, клетката и аксесоарите за домашни птици могат да се окажат скъпи. Проучете в близкия ви и удобен зоомагазин и ветеринарна клиника какви са цените, колко храна ще ви трябва месечно, какви са еднократните инвестиции и преценете дали можете да си го позволите. Ако трябва да се тревожите много за цената на самата птица или клетката, вашият бюджет вероятно не може да се справи с гледането на птицата. Не е удачно да вземете домашен любимец и след това да го подарите на друг или дори пуснете на улицата. Това може да е голям стрес за птицата.

Птиците могат да са шумни

В апартамент ли живеете? Разберете дали има някакви ограничения за шум, попитайте съседите си дали имат нещо против. Помислете и вие колко шум можете да понесете. Удивително е колко звук могат да издадат някои птици. Тези вокални таланти може да стеснят избора ви.

Време за общуване с птиците

Колко време и усилия имате на разположение, за да се посветите на грижите за птицата? Папагалите се нуждаят от часове общуване и време за полет всеки ден.

Птица за домашен любимец
Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Обратната страна на това е, на колко взаимодействие се надявате? Искате ли просто да гледате красивите птици или да слушате песните им? Канарчетата и другите чинки биха били подходящи. Искате ли да се състезавате с вашите птици или да ги научите да се прибират вкъщи? Вижте гълъбите. Искате ли да научите птицата си да говори или да кара миниатюрен скейтборд?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest