Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Основни грижи за кожата и козината на кучето през есента

Основни грижи за кожата и козината на кучето през есента

Основни грижи за кожата и козината на кучето през есента

През есента настъпват промени във времето, които се отразяват и на нашите лаещи четириноги питомци - кучетата. Добре е да се подготви домашният любимец за настъпващото студено време, предвид неговата естествена природна дрешка - козината.

Падането на козината на кучето през есента и грижите за нея

През есента кучетата с дълга козина започват да линеят. Козината им пада и става по-уязвима на промени. През този период сресването е задължително за дългокосместите, падналите косми да се отстранят, за да не се заплетат в останалите и да смъкнат и някои от здравите. От друга страна, излишните опадали косми може да образуват топки на някои места, които да наложат смъкване на козината до дъно.

През студените дни на есента кучетата с къси косми са застрашени от простиване, затова е нужно да се помисли за топла дрешка, с която домашният любимец да бъде извеждан навън. Кожата на късокосместите кученца изсъхва и става по-груба, ако не се поддържа добра хидратация на животното. Появата на екземи и наранявания е по-лесна, затова кожата на животното трябва да се пази не само през летните горещини, но и в есенните студени дни.

Къпане и хидратиране на козината и кожата на кучето през есента

Основни грижи за кожата и козината на кучето
Снимка: Robi-Quickborn/pixabay.com

При разходките през есента козината и изобщо тялото на кучето донася част от опадалите от дърветата частици и затова се налага домашният любимец да бъде почистван. Къпането през есента не бива да се изоставя, въпреки че времето не е благоприятно. То трябва да бъде съпроводено с енергично разресване на козината, за да се разнесат добре естествените масла, поддържащи овлажняването на кожата.

Подстригването на кучето под коремчето също е добра опция, за да се запази добра хигиена, но не бива да се прави до кожа, за да се запази и кожата здрава. Нанасянето на балсами е добра идея.

Защита от алергии и кърлежи

Основни грижи за кучето през есента

Кучетата също страдат от алергии при смяна на сезоните. Ако домашният питомец се чеше непрекъснато или киха често, добре е да се проведе консултация с ветеринарния специалист.

През есента е втората вълна на развитие на кърлежите и затова превенцията е задължителна. Затова преглеждането на козината за кърлежи е належаща след всяка разходка. При откриване на кърлеж, трябва да се потърси компетентна помощ, а не да се премахва от стопанина.

През есента се обострят и кожните заболявания при кучето, ако такива са налични. Затова превантивно трябва да се посети ветеринарен специалист за този проблем.

Вижте още: Важни грижи за лапите на кучето през лятото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest