Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Как да подготвим котката за нови гости у дома

Как да подготвим котката за нови гости у дома

Как да подготвим котката за нови гости у дома

Хората обичат да канят гости, особено по празници, както и да събират приятели за купон. Когато обаче имат домашен любимец - котка, е нужно да помислят и за нейния комфорт, защото домът на стопаните е дом и на домашния питомец. Той трябва да се чувства удобно, комфортно и спокойно в дома си.

Любителите на гости и купони е добре да социализират мъркащия си домашен питомец още в ранната му възраст, за да свикне с присъствието на повече хора и да се чувства добре, когато е обграден от такива, които не са членове на семейството.

В останалите случаи подготовката за гостите, както и самият купон трябва да се проведе, така че да не стресира домашния любимец.

Като начало при подготовката писаната не бива да се държи далече от това, което се случва. Когато участва, ставайки свидетел на всички промени, улови миризмата на подготовката, тя ще се чувства по-спокойна на самото събитие.

Не бива да се забравя, че котките ценят изключително много своето спокойствие и лично пространство и такова трябва да им бъде осигурено, докато домът е пълен с чужди хора.

Лично пространство за котката

Любителите на гости и купони е добре да социализират мъркащия си домашен питомец още в ранната му възраст, за да свикне с присъствието на повече хора и да се чувства добре Спалнята е идеален вариант за тази цел. Тя обикновено не се посещава от гостите, така че котето ще почива необезпокоявано там.

Нуждата от достъпни храна и вода за котката

Котешката тоалетна, купичките с храна и вода трябва да бъдат достъпни през цялото време. Може да се оставят и някои от любимите играчки на писаната, за да се скучае през това време.

Обезопасяване на прозорците и вратите

За да се запази сигурността на домашния любимец, трябва да се помисли за обезопасяване на вратите и прозорците, откъдето домашният питомец може да се прокрадне и да избяга навън, особено ако в жилището е необичайно шумно. Отворени врати и прозорци без надзор са предпоставка за загуба на пухкавия мъркащ член от семейството.

Котка и и гости
Снимка: Counselling / pixabay.com

Включване на котката в ежедневието в присъствието на гости

Ако гостите ще останат в дома за по-дълго време, котката може да участва в ежедневните дейности. Не бива да бъде притискана да общува с непознатите за нея хора. Като начало може всеки гост да бъде представен на котето, да бъдат насърчени хората да го нахранят, да му дадат лакомство или да го погалят, ако животното позволи близък контакт.

Когато домашният питомец се почувства комфортно, той ще се включи в забавленията. Ако предпочете да прекара времето в своето убежище, не бива да бъде притесняван да се присъедини към останалите. Търпението и разбирането към котката винаги имат положителен резултат.

Вижте още: Как да подготвим кучето за посещение на шумни събития

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest