Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Как да направим фитнес зала за папагали

Как да направим фитнес зала за папагали

EvgeniaEvgenia
Новак
13
Как да направим фитнес зала за папагали
Снимка: jaanasaksman / pixabay.com

Животът с папагали като домашни любимци може да бъде доста забавен! Хората с такива домашни любимци често са озадачени как да направят домовете си удобно убежище за папагалите.

Осигуряването на просторна клетка с много играчки и питателна храна е началото, но папагалите искат да се забавляват, да разперят крилата си и прочие. Можете да осигурите всичко това с фитнес зала за игра на папагали.

Типичният ден за дивия папагал се състои от летене, вокализиране с часове, игра със стадото и похапване на много вкусна и питателна храна за пернаткото. Въпреки че не може да се осигурят всичките удобства, които предлага естественото местообитание на папагалите, наличието на сложна вътрешна среда в дома, осигурена за тях, държи вниманието им заангажирано, като така могат безопасно да изгорят и допълнителната си енергия.

Видове фитнес зали за папагали

Осигуряването на фитнес зала за папагалите позволява да има определено пространство, където те могат да изследват, да играят с играчки или просто да разтягат крилата си, без да се ограничават до клетката си. Ежедневното използване на фитнес зала дава на птиците малко независимост и може да има други ползи за здравето, като намаляване на стреса от скука или изгаряне на допълнителни калории, за да се намали риска от затлъстяване.

Фитнес залите за игра на папагали, се предлагат в много форми и размери, за да отговарят на потребностите на всички видове папагали и обикновено са изработени от висококачествено дърво, трайна пластмаса или метал, безопасен за птиците. От тези материали са направени настолни, свободно стоящи или висящи фитнес зали. За да се избере най-добрата стойка за папагалите, ще трябва да се вземе предвид, тяхното ниво на активност, размер и възраст. Всички фитнес зали могат да бъдат персонализирани с добавянето на любимите видове играчки на птиците.

Когато се проучват възможностите за фитнес зала, е добре да се обмисли размера на пространството, което ще се посвети на зоната за игра на папагалите. За по-малко пространство или максимална преносимост настолна фитнес зала или стойка за клони е чудесна възможност, която позволява да се занесат папагалите във всяка стая в къщата.

Настолните фитнес зали, оборудвани със стълби, люлки и други видове играчки за упражнения, са често срещани за малки папагали, докато стойките за по-големи птици обикновено имат дебел дървен клон с кука, за добавяне на играчка по избор и посуда за лакомства или вода.

За по-постоянен и стационарен вариант висящите фитнес зали за игра са подходящи, забавни и могат да бъдат поставени почти навсякъде с правилното оборудване. За по-активните птици може да се помисли както за свободно стоящ клон, така и за монтиране на висяща фитнес зала. Висящите фитнес зали са особено подходящи за напълно летящи папагали и за тези, които смятат, че катеренето е екстремен спорт.

Фитнес зала за папагали
Снимка: MariaGodfrida/pixabay.com

Всички висящи фитнес зали, задължително трябва да са подходящо и здраво монтирани в тавана, за да се намали риска от повреда или срутване, особено при използването им от по-тежки папагали като ара или какаду!

Свободно стоящите фитнес зали за папагали се предлагат в много различни стилове, които могат да се състоят от един клон или масив от метални стълби, люлки и мостове.

Трябва да се вземе под внимание личните потребности на птиците, за да е сигурно, че се приспособяват по подходящ начин и не се страхуват от новата си среда. Не всички папагали ще приемат новата си игрална зала още от първия ден и това е нормално!

Мерки за безопасност на папагалите

Когато се решава, къде да се постави новата фитнес зала за папагали, ще трябва да се уверите, че папагалите нямат лесен достъп до елементи, които не искате да дъвчат. Тези елементи, могат да бъдат електрически проводници, изходи, боядисано дърво, завеси, таванни плочки, таванни вентилатори или др. Споменавайки вентилаторите на тавана, уверете се, че всички са изключени, докато птицата е извън клетката си.

Може би е добра идея да се заключи входната врата, ако залата за игра е наблизо до нея. По-добре така, отколкото да се съжалява после! Също така е важно винаги да има човек, докато папагалите са на свобода да изследват фитнес залата си.

Също така трябва да се помисли за другите домашни любимци, които обитават дома, и как те ще реагират на новите „мебели“. Котките, по-специално, обичат да скачат на високи места. Добре е да се позволи на другите домашни любимци да се запознаят с фитнес залата, но не и докато птицата използва фитнес залата. По-скоро папагала трябва да е безопасно в клетката си, докато други домашни любимци опознават фитнес стойката.

Да живееш с папагали, е като пътуване из джунглата, на което се наслаждаваме всеки ден! Да се уверим, че държим вниманието на папагалите заангажирано, е толкова важно и много по-лесно, като има на разположение една или повече фитнес зали за игра на папагали в дома, където да разтягат крилата си, накъсват играчка или просто стоят наблизо, благодарение на тяхната игрална зала.

Вижте още:

- Музика и развлечения за папагала;

- Как да играем с папагала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest