Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Знаци, че котката е дехидратирана

Знаци, че котката е дехидратирана

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Новак
251
Знаци, че котката е дехидратирана

Дехидратацията на котката се случва, когато има прекомерна загуба на течност от тялото на котката. Когато това е факт, не е съпроводено само от загуба на вода. Случва се и загуба и на някои основни минерали в тялото ѝ като хлорид, натрий и калий.

Водата е от съществено значение за здравето на вашата котка. Помага ѝ да поддържа жизненост, гладък косъм и да не излъчва миризми. Водата е необходима за кръвообращението, храносмилането и отстраняването на отпадъците от тялото на вашата котка. Ако дехидратацията не се лекува, състоянието може да доведе до други сериозни медицински проблеми.

Дехидратацията се случва, когато котките не пият толкова течности, колкото губят. Понякога това може да е просто защото не се чувстват добре и не пият много, но друг път може да е причинено от заболяване като повръщане или диария.

Котките също могат да загубят течности чрез изпотяване на малки количества през лапите си.

От колко вода се нуждае котката

Вашата котка се нуждае от дневно количество от около 100 - 110 мл вода на 5 килограма телесно тегло. Например, ако имате 10-килограмова котка, тя трябва да пие между 200 - 250 мл вода дневно.

Ако имате вкъщи котка, то тук може да намерите информация относно дехидратацията и разпознаването ѝ, но е хубаво да се консултирате и с избран от вас ветеринарен лекар, преди ситуацията да излезе извън контрол.

Котките могат да се дехидратират много бързо.

В статията по-долу ще намерите повече информация за някои от най-честите симптоми на дехидратация при котки.

Симптоми на дехидратация при котки

Дехидратирана котка

Има няколко различни симптома, за които трябва да следите, за да разберете дали котката ви е дехидратирана или не.

Загуба на еластичност на кожата

Популярен метод за проверка на хидратацията при домашни любимци е тестът за щипване на кожата. Този тест работи само при млади, здрави животни с еластична кожа и не е толкова полезен, след като котките остареят или развият хронично заболяване.

Можете сами да проверите еластичността на кожата на вашата котка у дома. Внимателно хванете частта от кожата при лопатката ѝ и я издърпайте право нагоре. Ако веднага щракне обратно на мястото си, тогава еластичността на кожата е добра. Ако отнеме известно време, за да се установи там, където трябва да бъде, това е знак, че има слаба еластичност на кожата. В такъв случай следва час по-скоро да потърсите помощ от ветеринар.

Лепкави венци

Един от начините да проверите дали котката ви е дехидратирана, е да повдигнете леко устната ѝ и да докоснете венците ѝ. Точно като човешките венци, те трябва да са мокри и лигави. Ако те са сухи на допир и изглеждат малко лепкави, котката ви най-вероятно е дехидратирана.

Ако слюнката на вашата котка е много гъста и лепкава, това също може да е свързан симптом, който може да ви уведоми, че е дехидратирана.

Бледност на венците и езика

Венците и езикът на вашата котка може да изглеждат по-бледи от нормалното, ако са дехидратирани. Този симптом обаче може да бъде свързан и с други състояния, така че имайте това предвид, когато се опитвате да определите какво се случва с вашият домашен любимец. Най-добре е да потърсите ветеринарен лекар.

Хлътнали очи при дехидратирана котка

Хлътнали очи могат да се появят при котки с различни здравословни проблеми и състояния. Дехидратацията обаче е една от най-важните и най-често срещаните причини за хлътнали очи при котките. Ако очите на вашата котка ви изглеждат болезнени или необичайни, това може да означава, че тя страда от тежка дехидратация.

Слабост и летаргия

Котките с какъвто и да било здравословен проблем е вероятно да станат слаби и летаргични. Въпреки това, ако слабостта и летаргията на вашата котка са придружени от други елементи в този списък, тогава можете спокойно да приемете, че е дехидратирана. Потърсете други симптоми, които могат да ви помогнат да прецените какво причинява слабост и летаргия на вашата котка.

Лечение на дехидратация при котки

Не забравяйте да говорите с вашият ветеринарен лекар за симптомите на вашата котка и да решите коя опция за лечение е най-добра за вашият домашен любимец.

Котка и пиене на вода

Осигурете чиста вода

Уверете се, че котката ви винаги има достъп до много прясна, чиста и хладна вода. По този начин те ще бъдат по-склонни да пият достатъчно вода, когато имат нужда, вместо да се опитват да чакат да напълните съда след дълго време.

Много е важно да не допускате котката да стига до това състояние. Опитайте различни методи и източници на вода. Фонтаните за котки, например, са отлично средство, а в допълнение са забавни, тъй като котките с любопитство гледат течащата вода.

Хранете с мокра храна

Някои котки просто не пият достатъчно вода, независимо колко чиста вода им осигурявате. За тези котки решението може да бъде да давате мокра храна, която естествено съдържа влага, която може да помогне на вашата котка да остане хидратирана.

Ако котката яде мокра храна често, може да забележите, че не пие толкова вода. Това е така, защото котката консумира вода, когато яде. Мократа храна е направена от до 80% вода.

Котките, които ядат основно суха храна, от друга страна, няма да консумират толкова вода от храната си. Те трябва да се хидратират, като пият от чинията си с вода.

Опитайте да балансирате сухата и мократа диета на вашата котка за най-добри резултати.

Навлажнете храната с бульон

Ако котката ви все още не се интересува от водата, може да успеете да я убедите, като сложите малко бульон върху суха или мокра храна. Придържайте се само към неовкусени, неподправени бульони и не осигурявайте бульон, който съдържа излишна сол, тъй като това само ще допринесе за проблема с дехидратацията.

Опитайте котешки супени добавки

Може да опитате с котешка „супа“ - допълнителни хранителни продукти за котки, които може да намерите в повечето магазини за храна за домашни любимци. Дайте на котката си да яде една от тези супи или бульони и може да откриете, че те са по-склонни да останат хидратирани, отколкото биха били с други опции.

Дехидратацията на коте може да бъде много опасна, ако не се лекува, и дори може да стане фатална много бързо при котки. Ако знаете или подозирате, че котката ви е дехидратирана, опитайте да се погрижите за проблема у дома, но бъдете готови да отидете при спешен ветеринарен лекар, ако е възможно.

Ако вашата котка е изключително дехидратирана, вероятно ще трябва да остане при спешният ветеринар.

Вижте още защо котката пие от тоалетната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest