Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Знаци, че ви трябва котешки фонтан

Знаци, че ви трябва котешки фонтан

Denitsa GeorgievaDenitsa Georgieva
Новак
251
Знаци, че ви трябва котешки фонтан

Липсата на прием на вода е един от най-големите фактори за най-честите причини за смъртта на възрастни котки, както и за заболявания на бъбреците и пикочните пътища. Съвременната суха храна съдържа толкова малко вода, че котките се дехидратират и често се разболяват сериозно, ако не пият достатъчно течности.

Ако вашето коте пренебрегва купи с вода, то котешки фонтан може да спомогне за насърчаване на здравословна хидратация.

Многобройни изследвания доказват, че много котки стават депресирани и мудни поради липса на вода. Най-често без знанието на собствениците.

Гледката и звукът на пенлива, бълбукаща вода трябва да привлече вниманието на котките и да ги мотивира да пият.

Когато ви няма в къщи за повече от 4-5 дни, обикновено ще трябва да помолите приятели или съседи да нахранят котката, докато пътувате. Ако се тревожите за храната, може да напълните няколко купички със суха храна. Ако ви притеснява водата, то котешкият фонтан е решението за вас. Пълни се с 3, 4 литра вода и вашата котка ще може лесно да се справя без вас от 3 до 7 дни. (Самият фонтан с вода за котки не трябва да се пълни отново преди 10 дни, но – първо опитайте концепцията за 3-4 дни).

Ако сте решили да вземете котешки фонтан, трябва да се вземе предвид колко шум издават фонтаните? Също така колко почистване и поддръжка изискват те?

Д-р Браус Корнрайх (директор на Cornell Feline Health Centre ) казва, че средна котка от десет килограма се нуждае от около една чаша вода на ден (110 грама за всеки пет килограма телесно тегло). „Ако давате на котката си мокра храна, голяма част от тази вода може да бъде осигурена от храната“, казва той, като отбелязва, че повечето мокри храни са около 80 процента вода.

Но, ако вашата котка яде предимно суха храна, тя ще разчита на вас да й осигурите водата, от която се нуждае. Тази вода може да е от купа, от крана в банята или от котешки фонтан.

С какво точно прави котешкия фонтан по-добър

Теоретично водният фонтан трябва да бъде по-интересен за котешките сетива от купа с вода. В някои фонтани водата извира от висок кран. В други водата се издига през барботер и след това каскадно се спуска по склона в „езерце“, в основата на фонтана. Движението на течащата вода и шумът на фонтана трябва да привлекат вниманието на котката и да я насърчат да пие.

Някои предполагат, че това говори за инстинктивно предпочитание към течаща вода, която би била по-безопасна за дивите предци на котката, отколкото застоялите басейни, които могат да съдържат опасни бактерии.

Съществува и фактът, че филтърът предпазва водата от отломки, което улеснява капризните котки, които избягват купата с вода, в която има козина или растителна материя на други домашни любимци, ако имате такива.

От гледна точка на домакинството фонтанът може да е по-удобен от купа с вода. Нуждае се от почистване по-рядко от купа за вода, благодарение на сменяемите въглени филтри, които премахват котешки косми, парчета храна и частици мръсотия и отпадъци от питейната вода.

Недостатъци на фонтаните за котки

Помислете за привличащо котките бълбукане: при някои фонтани пръскащата се вода може да бъде доста шумна, поради непрекъснато работещата водна помпа. Това не е проблем, ако вашият фонтан е в мазето например, но ако е близо до спалнята ви, може да стане много досадно. Трябва да се вземе предвид и поддръжката. Докато фонтанът се нуждае от почистване по-рядко от купата с нефилтрирана вода, то той се нуждае от редовно и цялостно почистване, за да се предотврати образуването на биофилми върху повърхностите, като процесът може да бъде по-интензивен от по-меките почиствания, изисквани от стандартна купа.

И накрая, фонтаните с котешка вода са текуща инвестиция. Филтърът трябва да се почиства всяка седмица и да се сменя веднъж или два пъти месечно. Резервните филтри не са скъпи, но закупуването на повече от дузина годишно ще увеличи общата цена на вашия фонтан.

Различните видове котешки фонтан

Има фонтани с тих и нисък профил; те обикновено имат нежна помпа и рампа, която позволява на водата да се плъзга почти безшумно в басейна. Този вид фонтани, позволяват на котките да пият от бълбукащия поток или от басейна с прясна вода.

Има и котешки фонтани, които имитират привлекателността на крана за баня, като предлагат струя вода, която пада в леген.

След това има фонтани, предназначени за няколко котки или семейства с големи домашни любимци. Те имат голям капацитет и са предназначени да намалят струпването на купа за вода.

Добри ли са фонтаните за котки - какво казват експертите?

Краткият отговор е, че е трудно да се обобщи - д-р. Корнрайх отбелязва, че няма много изследвания за ефективността на котешките фонтани. Едно много малко проучване, което той прочете, установи, че котките ще пият толкова вода от купа, колкото и от фонтан.

Що се отнася до това дали те са добра инвестиция, това зависи от нуждите на вашето домакинство. Домакинствата с няколко домашни любимци може да забележат намаляване на необходимото количество работа, както и стопаните на домашни любимци с котки, които се притесняват за отломки – и в двата случая се оказва, че се пълни купата по-рядко.

За да опростите нещата, д-р Корнрайх препоръчва да изберете фонтан, който е лесен за почистване. Той предпочита модели, изработени от непорести материали като керамика, стъкло и неръждаема стомана. Той също така предлага да вземете такъв, който ви позволява да регулирате скоростта на водния поток - някои котки предпочитат по-тиха, по-мека струя вода.

А за тези хора, на които котките си въртят носовете на нов фонтан, той има съвет. „Добавянето на капка сок от риба тон или пилешки бульон с ниско съдържание на натрий към водата може да ги накара да започнат да пият вода“, казва той.

Вашата котка има ли нужда от фонтан

Водните фонтани за котки не са решението за всяко домакинство. Вашата котка може да се справя перфектно с мокра храна или със суха храна и леснодостъпна купа с вода. Но ако се притеснявате, че котката ви не пие достатъчно вода, смятаме, че си струва да опитате един или два евтини фонтана, за да видите дали ще събудят интереса на вашето коте.

Знаци, които показват, че ви трябва котешки фонтан

- Вашата котка вече обича да пие от кран;

- Имате няколко котки, които споделят купи с вода или голямо семейство домашни любимци;

- Имате котка, която е притеснителна за остатъците в купата си;

- Нямате нищо против да почиствате фонтан всяка седмица и да сменяте; филтъра на всеки две или три седмици;

- Отсъствате често от дома.

Може да искате да се придържате към купички с вода и/или мокра храна за хидратация, ако:

- Вашата котка е склонна да игнорира нови играчки или джаджи;

- Вашата котка така или иначе предпочита мокра храна;

- Ако, смятате поръчването и смяната на филтри за фонтани е голяма инвестиция.

Вижте още:

- Защо котките не обичат вода;

- Как да накараме котката да пие повече вода;

- Защо котките се страхуват от водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest