Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Плодове за папагал Жако

Плодове за папагал Жако

Плодове за папагал Жако

Повечето собственици на пернати домашни любимци предлагат зърнени храни като основна диета. Това обаче не е достатъчно, за да осигури на тялото на птицата необходимото количество хранителни вещества. В природата сухият зърнен фураж не е основната им диета. Според орнитолозите плодовете за папагалите са незаменим компонент в ежедневното меню.

Когато става дума за домашен любимец като по-едри папагали като Жако, плодовете са абсолютно задължителни в диетата им. Трябва да привикнете птицата към тях от първия ден на престоя и във вашата къща.

Всички плодове за папагал Жако трябва да се измиват старателно, особено тези, които не могат да бъдат обелени - като грозде, горски плодове. Ще ви представим списък плодове, които могат и трябва да бъдат въведени в диетата на папагала Жако.

Ябълки, круши. Едни от най-добрите плодове за папагалите Жако. Възможно е да се дават със семките.

Цитрусови плодове: портокали, мандарини, грейпфрути, лимони, лайм. Възможно е да се дадат със семките, но е препоръчително да ги обелите - вносните плодове се третират с химикали срещу вредители и за удължаване срока на годност. Домашните цитрусови плодове, закупени на пазара, трябва да бъдат старателно измити - много папагали обичат кората.

Горски и други дребни плодове - ягоди, касис, малини, боровинки, калина, цариградско грозде, червени и черни арония, шипки, череши, вишни, черници и др.

Плодове за папагал Жако

Банани, пъпеш, диня - както пулпа, така и семената. Проверете качеството на продуктите преди да предложите на домашния папагал, за да избегнете отравяне.

Сливи, праскови, кайсии - пресни или сушени, добре измити и нарязани.

Грозде - не повече от 5-6 големи плода на ден, със семките.

Нар - не повече от една четвърт от плода на ден.

Киви, ананас - добре почистени от обвивката.

Съвети при хранене на папагал Жако с плодове

- Всички плодове могат да се дават както пресни, така и замразени, разбира се, след размразяване. По-добре е всички плодове да не се варят, във варените практически няма витамини.

- Плодовите костилки, съдържащи циановодородна киселина (череша, слива, кайсия) не трябва бъдат давани.

- Можете да давате на папагала сушени плодове (стафиди, ябълки, фурми, смокини, сини сливи, сушени кайсии), след като ги измиете добре. Можете също така да го накиснете във вода за една нощ и да предложите накиснати сушени плодове на птицата.

- Възможно е да привикнете птицата към готови плодови и зеленчукови пюрета, произведени за бебешка храна. Това е добро допълнение към диетата на папагала, особено през зимата.

Забранени плодове за папагал Жако

- Манго

- Папая

- Райска ябълка

- Авокадо

- Захаросани плодове

Плодове за папагал Жако

Ако папагалът не яде плодове или яде само плодове

Често се случва Жако като цяло да отказва плодове. Причината може да е, че при транспортиране папагалът може да е научен да се храни само със семена с цел намаляване на разходите на търговеца. Как да го научите да яде плодове? Единият вариант е следният: отстранете напълно водата и същевременно сложете в хранилките плодове, съдържащи влага, например грозде (разполовено, за да усетите водата), мека круша, нещо друго - измислете го себе си. Методът е изпробван многократно, Жако няма да издържи дълго време без вода и няма да минат три дни, тъй като ще започне лакомо да поглъща гроздето или каквото му сложите. Дръжте го така без вода още една седмица - вероятно в бъдеще той няма да откаже плодове.

И обратното - ако, напротив (което се случва рядко), Жакото се опира само на плодове и яде малко зърнена храна - тогава нека плодовете се предлагат отделно и след основното хранене - в късния следобед, когато основната зърнена храна вече е изядена.

Вижте още:

- Важни грижи за Жако;

- Хранене на малки папагали Жако;

- Обучение на папагал Жако;

- Болести при папагал Жако;

- Обяви и цени за папагал Жако;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest