Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Затлъстяване при хамстерите: рискове и предотвратяване

Затлъстяване при хамстерите: рискове и предотвратяване

Затлъстяване при хамстерите: рискове и предотвратяване

Живеейки в клетка, хамстерът не се нуждае от постоянно търсене на храна и следователно няма стимули за постоянни движения. Само вродената подвижност все още кара животните да се катерят в колелото и да навиват километри там. Ако изобилието от храна при отглеждане на хамстери в клетки се комбинира с липсата на адаптации, стимулиращи двигателните реакции, тогава това е пряк път към затлъстяването на хамстерите.

Защо хамстерите страдат от затлъстяване?

В дивата природа движението е предпоставка за намиране на храна, включително за всички хамстерите. Това малко животно в естествени условия е в постоянно търсене на храна, след като я намери, или веднага я поглъща, или напълва торбичките си с нея и я прехвърля в резервна дупка. В домашни условия хамстерите нямат нужда да се суетят в търсене на храна.

Изобилието от храна на хамстера и липсата на движение са основните причини животните да натрупат излишни и ненужни грамове. В допълнение, причината за тази неприятна ситуация може да бъде небалансирана диета на хамстера, в която преобладават зърнени храни, съдържащи много мазнини, както и липсата на зеленчуци и плодове.

Защо затлъстяването при хамстерите е опасно?

Колкото и сладък да изглежда дебелият хамстер с плоски крака, излишните грамове, които е придобил, могат да повлияят неблагоприятно на здравето му. Един затлъстял хамстер може да стигне до:

- сърдечен арест;

- образуването на кръвни съсиреци;

- нарушаване на функцията на храносмилателните органи;

- появата на някои други заболявания при хамстерите.

Как да разберете дали хамстерът е затлъстял?

Затлъстяване при хамстерите: рискове и предотвратяване

Лесно е да се определи дали гризачите са натрупали наднормено тегло. За това животно трябва да го обърнете с главата надолу и да се опитате да усетите ребрата на гърдите. Ако не са осезаеми, значи хамстерът е затлъстял.

Как да предотвратим или да се справим със затлъстяването при хамстерите?

Тъй като тези животни стават с наднормено тегло поради липса на движение и излишък на зърнени храни и ядки в диетата с недостиг на зеленчуци и плодове, има и два начина да се отървете от затлъстяването.

Коригирайте диетата на хамстера

Намалете присъствието на зърнени храни и ядки в диетата на хамстера и го наситете със зеленчуци и плодове за хамстери. Когато съставяте диета за хамстер, трябва да изхождате от факта, че това животно се нуждае от не повече от 2 супени лъжици балансирана храна на ден. В дивата природа хамстерите неуморно правят хранителни запаси. За да се избегне това, животните не трябва да получават прекомерни количества храна в домашни условия. Най-добрият вариант е режим на хранене, при който на хамстерите се дава храна често, но на малки порции.

Купете спортни аксесоари за дебелия хамстер

Затлъстяване при хамстерите: рискове и предотвратяване

Принудителният дефицит на движение при животните, живеещи в клетки, трябва да бъде запълнен безотказно. За да коригирате това, купете от зоомзагазина аксесоари за хамстери, подпомагащи движението. Днес има много устройства, които стимулират двигателната активност на хамстерите, като ходови колела, барабанни колела за хамстери, стълби, тунели, мостове, центрофуги.

Можете да оставите хамстерите да тичат из стаята, но това трябва да става само под строг и постоянен надзор на домашния любимец, без присъствието на котки или кучета.

Ако сте сигурни, че диетата на домашния любимец е балансирана, той получава достатъчно зеленчуци, а също така редовно се упражнява на колелото, тогава не трябва да се притеснявате. Но кажете честно, не го ли глезите с нещо вкусно от време на време? И понякога е твърде мързеливо да го пуснете от клетката и се надявате, че хамстерът ще се забавлява? ако е така, изглежда, че е време да вземете мерки.

Ако още не сте си взели пухкав другар, но си търсите, вижте обяви и цени за хамстери.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest