Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Лакомства за костенурки

Лакомства за костенурки

Лакомства за костенурки

Те може да не са толкова обичливи като кучетата или толкова очарователни като котките, но костенурките имат поне едно огромно предимство пред тези други домашни любимци: Те няма да молят за храна всеки път, когато седнете да ядете.

И все пак, желанието да споделите вечерята си с домашна си любимец винаги се появява у нас. Преди да отчупите парче от каквото и да ядете и да го хвърлите, трябва да направите проучване, за да сте сигурни, че е безопасно за вашата костенурка.

В края на краищата, докато има някои човешки храни, които са напълно подходящи за консумация от костенурки, има други, които могат да убият вашето малко приятелче. В света има много различни видове костенурки и не могат всички да ядат едни и същи неща. Храните в този списък обикновено са безопасни за костенурките, винаги трябва да проучвате какво е безопасно за вашия конкретен вид костенурка, преди да споделите вечерята си.

Пресни плодове и зеленчуци за костенурки

Храни за костенурки

Ако имате пресни плодове или зеленчуци в хладилника си, вашата костенурка ще бъде доволна. Те особено харесват листни зелени зеленчуци, например зеле. Също така ще хапнат моркови, тиква, зелен фасул и грах. Що се отнася до плодовете, можете да им дадете банани, ябълки и круши.

Няколко предупреждения обаче: Винаги измивайте продуктите, преди да ги дадете на вашата костенурка, тъй като по тях може да има остатъци от пестициди, които могат да бъдат вредни за тях. Освен това има няколко плодове и зеленчуци, които не трябва да се дават, включително лук, чесън, шалот, пикантни чушки, цитрусови плодове и салата айсберг.

Плодови и зеленчукови консерви за костенурки

Може да не сте имали шанса да отидете до фермерския пазар наскоро, така че сте напълно изчерпани от пресни плодове и зеленчуци. Не се притеснявайте, вашата костенурка с радост ще похапне и консервираните неща. Списъкът с приемливи консервирани плодове и зеленчуци е почти същият като списъка с пресни плодове и зеленчуци, с няколко изключения.

Не искате да давате на костенурката си нищо, което е престояло в масло, и избягвайте храни с допълнителна сол (в идеалния случай изобщо не бихте им давали сол).

Рибни консерви - за водни костенурки

Костенурките живеят във водата и рибите живеят във водата, така че е само въпрос на време едното да изяде другото. Консервирана цяла риба може да бъде страхотно лакомство за вашата костенурка, така че не се колебайте да извадите отварачката за консерви и да споделите своите сардини, аншоа и други рибни изкушения.

Както при консервираните плодове и зеленчуци обаче, не давайте на костенурката си нищо, което е плувало в сол и масло. Трябва да изплакнете рибата в хладка вода, преди да я хвърлите в аквариума, само за да отстраните всякакви следи от сол, пестициди или други вредни отпадъци.

Прясна риба за костенурки

Риба за костенурки

Повечето риби, които ще намерите в магазина за хранителни стоки, не съдържат правилния баланс на фосфор и калций, от който костенурките се нуждаят, така че не давайте на костенурката твърде много сьомга. Веднъж или два пъти месечно е достатъчно.

Варено пиле за костенурка

Костенурките не са се адаптирали да ядат пиле, но това не означава, че няма да се насладят на хапка от вашата чиния. Ключът е да се уверите, че не го солите или добавяте други подправки. Може да дадедте малка хапкавашата костенурка при специални поводи.

Най-важното тук е да не забравяте да сготвите пилето старателно. Известно е, че костенурките носят салмонела и не искате да прехвърлите бактериите от сурово пиле на вашата костенурка.

Яйца за костенурки

Яйцата са храни, които костенурките вероятно не трябва да ядат (но могат). Докато яйцата са пълни с протеини и желязо, те също са пълни с холестерол, което е лошо за костенурките. В резултат на това трябва да предлагате яйца на вашата костенурка много рядко, ако изобщо ги предлагате.

Трябва също да знаете, че костенурките харесват да ядат яйцата си, само по един начин: твърдо сварени, така че не им предлагайте остатъците от вашите бъркани яйца. Може да отстранете жълтъка, тъй като той е пълен с наситени мазнини.

Забранени храни за костенурки

А какво никога не трябва да давате на вашата костенурка

Пържени храни

Цялото масло и мазнини в пържените храни са вредни и забранени за вашата костенурка. Те не само не могат да ги усвоят, но също така ще повлияят негативно на здравето им.

Шоколад

Въпреки че може да е изкушаващо да дадете на вашата костенурка да опита любимия ви десерт, просто не го правете. Костенурките са като кучетата в това отношение, така че шоколадът може да ги убие.

Млечни продукти

На костенурките липсват ензимите, необходими за разграждането на млечните продукти. Не трябва да им давате сирене или нещо с масло, кисело мляко и т.н

Ядки

Костенурки

Ядките съдържат голям брой оксалати, които блокират усвояването на калций. Вашата костенурка се нуждае от много калций.

Хляб и паста

Хлябът и пастата нямат хранителна стойност и костенурките не могат да ги усвояват правилно. Въпреки че е малко вероятно да ги убие, това е лошо за здравето им в дългосрочен план.

Вижте още:

- Хранене на червенобуза костенурка;

- Колко големи стават костенурките;

- Костенурката като домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest