Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката ми ходи върху мен?

Защо котката ми ходи върху мен?

Защо котката ми ходи върху мен?

Сещате се за какво става въпрос. Може би четете книга на дивана или се излежавате в леглото, когато изведнъж върху вас се появяват няколко килограма котешка козина, които се разхождат по средата на гърба или корема ви. Защо котката ходи по мен?

Доколкото е известно, наистина няма проучвания, които да помогнат да се отговори на този въпрос. Но ветеринарните специалисти по поведение на котките, имат обяснение относно това.

Домашните котки като вид не показват големи разлики в размерите на тялото. Да, има някои котки, които тежат само 5-6 килограма и други, които могат да достигнат 20 килограма или повече, но в сравнение с кучетата, които могат да варират от малки чихуахуа до огромни ирландски вълкодави, разликата в размерите не е голяма. Като котенца те също преминават през изследователски етап, където пълзят и се катерят по всички кътчета и пролуки. Понякога техните изследвания включват катерене по майка им, други котки и хора. Котенцата научават, че да спят едно върху друго, както и върху нас е приятно усещане. Ние сме топли, меки повърхности, на които те могат да почиват.

Интересното е, че котките не стъпват една върху друга, когато пораснат, но това е защото нямат достатъчно големи тела, за да го направят. Или достатъчно разлика в размерите, така че много по-голямата котка може да служи като удобно място за почивка на по-малката.

Докато котенцата растат, те са сравнително сходни по размери на тялото си и научават от взаимодействието помежду си, че не е приятно да стъпват едно върху друго, най-вероятно поради негативните реакции, които получават, когато се опитат да го направят. Но тази концепция не се отнася за същества с по-големи тела. Например, във фермите често можете да видите котки да ходят по гърбовете на крави или да седят на гърбовете на кози, овце и коне. Точно както самите ние като деца обичаме да отпускаме глава на възглавницата или тялото на дивана и не се отнасяме особено внимателно към тези предмети.

Котка

Възрастните котки, които сякаш ходят навсякъде по нас, може много добре да се отнасят към телата ни като към полезни предмети, като дивани, дюшеци и възглавници. Разбира се, те също могат да се гушкат в нас за внимание и топлина, но ако трябва да стигнат от точка А до точка Б и ние сме на пътя или на полезно място, някои котки просто ще ходят върху нас. Котките със сигурност нямат представа, че това не е учтиво или че понякога дори може да ни нарани в зависимост от това къде стъпват. За тях ходенето по нас е просто средство за постигане на целта.

И така, трябва ли да бъдете обидени или разстроени, ако котката ви ходи върху вас? Не! Приемете го като знак на доверие и привързаност, че вашите котки се чувстват достатъчно удобно, за да стъпват върху вас, защото това означава, че понякога го правят и за да легнат върху вас и да получат допълнително време за гушкане!

Вижте също:

- Защо котката ме следва навсякъде;

- Защо котката ме ближе;

- Защо котката ме пази;

- Защо котката ми намига;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest