Miau.bg»Статии»Живини»Гигантски прилеп стана звезда в социалните мрежи

Гигантски прилеп стана звезда в социалните мрежи

Гигантски прилеп стана звезда в социалните мрежи

Природата ни поднася много чудеса. Едно от тях са бозайниците с криле и това са прилепите. Нито птица, нито мишка, нито катерица, а животно със странен вид и потаен начин на живот, заради което отдавна е част от фолклора. Тези крилати животни се ориентират идеално в тъмното и това впечатлява силно хората.

Прилепите - основни истини за тях

Летящите мишки, както наричат често прилепите, всъщност не са гризачи, макар да приличат на такива. За разлика от мишките и плъховете, тяхната храна не са селскостопанските продукти, а жилищата им не са в каналите и дупките в постройки и в полето.

Повечето от тях се хранят с насекоми и унищожават голям брой вредители и в световен мащаб ролята им в екосистемата е изключително важна. Много растителни видове, представляващи източник на храна и лекарства, не могат да съществуват без прилепите, които ги опрашват или разнасят семената им.

Други прилепи са плодоядни и диетата им е изцяло от плодове. Те сдъвкват плода, отделят сока му и плюят месестата част. Понякога се хранят с нектар и прашец и така опрашват растенията.

Така че прилепите са полезни живи същества, напълно безвредни за хората, въпреки лошата им слава. Тя идва заради един от видовете прилепи, наричани вампири, които живеят в Южна Америка и се хранят с кръв. Те летят нощем и търсят заспали бозайници, пробиват кожата им и ближат събралата се около 20 милилитра кръв, без да смучат повече от това, което се е събрало. Тези нощни създания избягват хората и са доста дребни.

Гигантски прилеп

Легендите за прилепите вампири и днешното им отражение в социалните мрежи

Въпреки че хората вече знаят много за прилепите, тъмната им слава продължава да ги преследва. Особено когато става въпрос за по-едри екземпляри. Такъв е случаят с гигантски чернокрил прилеп, сниман да виси с главата надолу в сграда във Филипините. Потребител в Туитър, който го е заснел и качил снимката в социалните мрежи се включва в дискусията относно наличието на прилепи с човешки размери и твърди, че заснетият обект е един от тях.

Според оценките прилепът е дълъг около 40 сантиметра и има размах на крилата до 1, 5 метра. Все пак той споменава, че животните са плодояден вид, обичат много гуава и по нрав са съвсем кротки.

Въпреки успокояващата информация, че тези едри прилепи са съвсем безопасни, много хора, коментиращи в мрежата, продължават да ги намират за плашещи. Може би фактът, че те са наистина впечатляващи създания е причина да будят страх и да провокират суеверия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest