Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Какво обичат чинчилите?

Какво обичат чинчилите?

JuliyaJuliya
Новак
1017
Какво обичат чинчилите?

Чинчилите са очарователни и интелигентни животни, които се адаптират добре в дома. Те са много любопитни и проявяват интерес към света около тях.

1. Обичат да се катерят и да скачат

Чинчилите са много активни животни и се нуждаят от много пространство. За тях се препоръчва клетка на няколко нива, тъй като чинчилите обичат да се катерят и да скачат както в хоризонтална, така и във вертикална посока. Минималният размер на клетката на чинчилата трябва да бъде 80x50x80.

2. Обичат да тичат, да играят и да дъвчат

Чинчилите обичат да играят с кутии, пръчки и други подобни материали.

Необходимо е да осигурите дървени блокчета, чисти сухи картонени цилиндри (можете да използвате тоалетна хартия), за да може вашият домашен любимец да ги дъвче.

Клоните на дърветата също са добри играчки, но трябва да изберете нетоксични видове дървесина (черница, круша). Избягвайте клони от кедър, иглолистни дървета, цитрусови плодове и череши.

Чинчили двойка

Чинчилите са нощни животни и обичат „шумните“ игри през нощта, затова не се препоръчва да се поставя клетката в спалнята.

Ако поставите колело, то трябва да бъде избрано от гледна точка на безопасността. Диаметърът му трябва да бъде най-малко 38 см. По-малките колела могат да доведат до наранявания на гърба. Повърхността за бягане трябва да е гладка, за да не засядат пръстите.

3. Обичат да се крият

Тъй като чинчилите са много предпазливи и срамежливи, трябва да им дадете къщичка. Чинчилите обичат да пълзят и да се крият в тръбите.

4. Обичат сухото и прохлада

Чинчилите обикновено са любители на сухото. Максимална влажност на въздуха не трябва да надвишава 60%. За да наблюдавате този индикатор в стаята е по-добре да окачите хигрометър.

Клетката трябва да се постави на добре осветено и проветриво място, където е хладно и сухо. Най-оптималната температура: 18-22 °C. Чинчила у дома не понася топлина и висока влажност. Тези нощни животни не могат да се потят, така че прегряването може да бъде фатално за тях.

Чинчила
Снимка: justinluv

5. Обичат чистотата

Чинчилите са чисти животни. Винаги поддържат козината си чиста, никога не смърдят. Необходимо е да поддържате този навик на животното и редовно да почиствате клетката.

6. Обичат пясъчни бани

Къпането в пясъка е истинско удоволствие за чинчилите. За да премахнат излишната мазнина и влага от козината си, такива бани трябва да се правят 1-3 пъти седмично за кратко време.

Вижте също:

- Колко живеят чинчилите;

- От какво умират чинчилите;

- Вредни храни за чинчили;

- 0бяви и цени за чинчили;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest