Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Какво трябва да има в клетката на папагала?

Какво трябва да има в клетката на папагала?

Какво трябва да има в клетката на папагала?
Снимка: MariaGodfrida/pixabay.com

Обзавеждането на всеки дом е втората най-важна част след придобиването му. Това важи не само за нашите човешки домове, но също и за дома на домашните ни любимци, включително и клетката на папагалите.

Ако сте решили да отглеждате папагал, то обзавеждането на клетката му е следващият важен въпрос след придобиването на самата клетка. Тази статия ще разгледа основните аксесоари и принципите за подреждането им в птичия „апартамент“.

Но преди да преминем към описанието на вътрешното оборудване на клетката на папагала, ще разгледаме и външните фактори.

Изборът на място, където ще стои самата клетка за птици, е много важен. В идеалния случай тя трябва да е до стената от едната страна. В този случай птицата има „зона за безопасност“, за разлика от клетката, към която човек може да се приближи от всяка посока.

Опасно е да поставите клетката в кухнята, близо до домакински или отоплителни уреди, както и на течение.

Комплектът за птици трябва да бъде разположен така, че основната кацалка на папагала да е на нивото на очите ви или малко по-ниско. Ако клетката е малка, тогава най-добрият вариант би бил да осигурите специална стойка за нея или обикновена маса / шкаф.

За един пернат домашен любимец, както и за човек, дневният режим и правилният сън са много важни. Ако птицата живее в една стая със собственика, а самият собственик си ляга достатъчно късно, тогава е необходимо да осигурите одеяло или кърпа, с която можете да покриете къщата и да осигурите на папагала девет до десет часа почивка на тъмно.

Какво е необходимо за клетка за папагал?

Кацалки

Кацалките, които идват с клетката, не винаги отговарят на желания размер и удобство на птицата. Идеален вариант биха били естествените кацалки, направени от дървесни клони с кора. Диаметърът на кацалката трябва или да се променя плавно по цялата дължина, или можете да предложите на птицата няколко кацалки с различни диаметри. Има и допълнителни: минерални за грижа за ноктите, въжени за игра и други. Основното нещо е да не прекалявате с количеството, така че свободното пространство в клетката на папагала да е достатъчно.

Клетката на папагала
Снимка: lutsikserge/pixabay.com

Хранилки и поилки

Стандартно тези аксесоари за папагал вече са включени в клетката. Но трябва да се уверите, че има няколко хранилки, поне две, например за зърнена смес и за мокра храна за папагал (зърнени храни, плодове за папагалчето). Хранилките трябва да бъдат здраво закрепени в клетката, така че папагалът да не може лесно да ги откачи. Като поилка за папагал може да служи както универсална хранилка, така и специална автоматична поилка. От предимствата на автоматичните, поради формата им, външните отпадъци попадат в тях по-малко. Хранилките и поилките не трябва да се намират под кацалката, в противен случай изпражненията ще попаднат в тях.

Минерален камък или сепия

От съществено значение като източник на калций и други полезни минерали. Те могат да бъдат фиксирани между решетките на клетката с помощта на държачите, които идват с камъните. Ако птицата откаже да кълве камък, тогава парчета сепия за папагали могат да се поставят в хранилката за обичайната зърнена смес, като първо се начупят.

Играчки

Един пернат домашен любимец трябва да ги има непременно. Те позволяват на птицата да освободи енергия и да не скучае, докато чака собственика да се прибере от работа. За големите птици играчките, които насърчават интелектуалното развитие, също са важни. Папагалът, запален по играта, гарантирано ще има добро психологическото здраве. Играчките за папагал трябва да се сменят периодично, ако птицата загуби интерес към тях, а също и да се сменят, когато се износят. Двете най-големи грешки, които собствениците допускат, са поставянето на твърде много играчки в клетката, така че папагалът да няма място да се движи или да вдигне крилата си. И второто - не предлагат на птицата никакви играчки, оставяйки я сама.

Папагал

Поставка за плодове

Не е необходим специален аксесоар, за разлика от изброените по-горе. Но може да служи като интересна алтернатива на обикновената хранилка за зеленчуци или плодове, когато птицата отказва да ги яде. Тази форма на сервиране на храна може да привлече папагала и може би той ще възприеме нови полезни продукти с голямо удоволствие.

Пълнители и постелки

Ако клетката е оборудвана с отделна решетка, разделяща къщата и подложката, тогава можете да използвате почти всеки удобен за вас пълнител: хартия, минерален пясък, вестник, пясък, дървени стърготини. Ако папагалът има достъп до подложката, най-добре е да използвате чиста бяла хартия или специални хигиенни / минерални пясъци.

Това са основните аксесоари, от които една птица се нуждае за комфортно прекарване в клетката. Разбира се, това не е затворен списък с елементи, които могат да оборудват клетка, списъкът може да продължава доста дълго. Основното нещо е да спазвате мярката във всичко и да не претоварвате "апартамента" на птицата.

Вижте също: Значението на клетката за дълголетието на папагала

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest