Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котката мейн куун подходяща ли е за дете?

Котката мейн куун подходяща ли е за дете?

Котка мейн куун подходяща ли е за дете

Ако говорим за породата котки Мейн Куун, тогава опитът на собствениците с деца показват, че тази порода може да бъде добър избор за семейство с дете. Мейн кууните са любопитни и общителни, не се характеризират с немотивирана агресия, лесно намират общ език с по-младото поколение.

Поведение на мейн куун с деца

Поведението на Мейн Куун с децата обикновено е приятелско и снизходително. Въпреки това, преди да доведете Мейн Куун в семейство с деца, трябва да имате предвид важен момент. Детето може да развие алергия и това трябва да се установи преди котето да влезе в дома ви. Например, можете да посетите приятели, които имат котки, и да видите колко готово е детето за появата на Мейн Куун в къщата.

Ако семейството вече има мейн куун и раждането на дете е планирано, важно е да подготвите домашния любимец за това събитие предварително. Например, ако трябва да пренаредите мебелите или да направите някои промени в интериора, по-добре е да започнете да ги въвеждате предварително, по малко всеки ден, за да дадете на котката възможност да се адаптира към предстоящите промени.

Поведението на Мейн Куун с децата най-често радва всички членове на семейството. Като правило, при раждането на дете, тези котки се отнасят към бебето или с добронамерен интерес, или спокойно, безразлично. Мейн кууните обаче са много чувствителни към емоционалното състояние на собственика и се нуждаят от комуникация, така че задачата на собственика е да осигури на домашния любимец такава грижа и количество комуникация, така че раждането на дете да не причинява голям стрес при котките.

Когато детето започне да ходи, поведението на Мейн Куун се променя. По правило котката започва да общува с децата, да играе с тях и дори понякога да се грижи за тях. А активността и игривостта на мейн кууните, които тези котки запазват през целия си живот, правят представителите на породата отлични другари за детски игри и шеги.

Въпреки това е важно да се гарантира, че комуникацията между мейн кууните и децата е безопасна и за двете страни.

Предпазни мерки при игра с Мейн Куун с деца

Коте бебе мейн куун

Не забравяйте обаче, че котката не е играчка. И вашата задача е да научите децата как правилно да се справят с Мейн Куун. Само в този случай комуникацията на Мейн Куун с децата ще бъде безопасна и ще донесе радост на всички участници.

Научете детето си да играе с Мейн Куун "безконтактно" - например да повдига играчки с въже. Това ще помогне да се избегнат драскотини, дори ако котето се заблуди.

Не позволявайте на детето ви да бъде грубо и да наранява вашия домашен любимец. Ако децата дърпат Мейн Куун за опашката, опитат да бъркат в очите или да проверят дали моливът ще се побере в ушната мида, нищо добро няма да излезе от това. Дори такова търпеливо създание като Мейн Кун ще бъде принудено да се защити в този случай.

Дайте възможност на Мейн Куун да се скрие и да остане сам на тихо място, ако е уморен от общуването с детето или е станало опасно за котките.

Не забравяйте, че трябва да тренирате не само котката, но и детето. Само тогава вашето дете ще се научи да се държи правилно с животните и ще се научи да обича всичко живо, а не да го експлоатира и измъчва за собствено удоволствие.

Вижте също:

- Грижи за козината на мейн куун;

- Хранене на мейн куун;

- Заболявания при мейн куун;

- Обяви и цени за мейн куун.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest