Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да отучим котката да хапе ръце и крака

Как да отучим котката да хапе ръце и крака

Как да отучим котката да хапе ръце и крака

Няма по-релаксиращо, отморяващо и успокояващо средство за човека от играта и общуването с домашната котка. Пухкавият ни питомец мърка приятно, но това е и лечебна практика при него, от която може да се възползва и стопанина.

В игрите и общуването обаче често се случва котката да драска или хапе ръцете и краката на стопанина си. Това действие има много причини, но като проява на поведение е непълно неприемливо и трябва да се установят причините и да се отстрани, независимо на каква възраст е котката.

Причини котката да хапе ръцете и краката на стопаните

Най-напред трябва да се поясни, че това може да се случи както с малкото котенце, което току-що е прието у дома, така и с възрастна котка. Причините, поради които писаните хапят в различна възраст са разнообразни.

Причини малкото коте да хапе и драска

Мъниците се възпитават и развиват обноските си в процеса на взаимодействие с възрастните котки и малките си братя и сестри. В този първоначален период те се научават да прибират ноктите си и да не захапват околните, защото им причиняват болка. Някои мъничета обаче са откъснати от естествената среда на котешкото семейство твърде рано и не успяват да си изградят правилни навици в общуването. Това е причина да хапят ръцете и краката на хората, тъй като те се движат и привличат котешкия интерес.

Как да отучим котката да хапе ръце и крака

Причини голямата котка да хапе и драска

Обикновено големите котки вече имат изградено възпитание в общуването, но хапането при тях обикновено е резултат от негативен жизнен опит. Ако са били жертва на тормоз, не са получили добро възпитание и социализация, имат здравословен проблем, който ги мъчи и изнервя, изпитват страх или заплаха за територията си, поради темперамента си не обичат хората да се доближават прекалено близо до тях и хапят и драскат. Понякога това е тяхното средство за комуникация или зов за внимание.

Начини да се отучи котката да хапе и драска

Малкото коте, което все още не се е социализирало напълно, има нужда от бързо възпитание, за да усвои нормите на поведение и взаимодействие с хората и да забрави лошите навици. Мъниците бързо се нагаждат към промените и редовното взаимодействие с малкия пухчо бързо ще поправи недоразумението, щом му бъде показано недвусмислено, че не може да захапва крак или ръка, които са близо до него.

Как да отучим котката да хапе ръце и крака

Големите котки са по-упорити в навиците си и е нужно по-твърдо отношение към лошите им прояви. Необходимо е ясно да им се покаже, че хапането и драскането причиняват болка и веднага водят до отдръпване на стопанина и насочване към играчки или друго помещение, където котката не може да хапе. Рязкото отдръпване е грешка, която стимулира котката да напада още по-упорито, затова отклоняване на вниманието и отказ да се предостави възможност на животното да продължи лошата игра са най-добрите начини за реакция на хапане и драскане на котката.

Важно е да не се наказва домашният пухчо, защото нито малките, нито големите котки осъзнават смисъла на поведението си и на наказанието, което им се налага. Това само ще ги отблъсне и настрои срещу хората. Любовта към домашния питомец е най-сигурното ръководство за правилно отиграване на ситуацията.

Вижте още:

- Как да отучим котката да хапе;

- Защо котката хапе;

- Защо котките обичат да драскат мебели;

- Как да отучим котката да драска дивана;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest