Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Почистване на очите на персийска котка - кога и как?

Почистване на очите на персийска котка - кога и как?

Почистване на очите на персийска котка

Една от най-важните грижи за персийска котка се състои в редовно почистване на очите на котката. При всички котки това е елемент от поддържане на тяхната хигиена и здраве, но при персийките е особено актуално. Дължи се на анатомичните особености на породата.

Персийските котки са с плоско лице и изпъкнали очи и имат слаба защита от клепача. Това прави очите им по-податливи на замърсявания от прах и частици от въздуха. Затова окото само сълзи повече, за да може да се хидратира и самопочиства.

Плоското лице обаче е причина слъзните канали при персийската котка да бъдат по-малки и съответно се запушват по-често. Затрудненията на окото да отстранява сълзите и натрупването им предизвиква образуването на бучки с кафяво-черен цвят, наподобяващи струпеи и лоша миризма.

Защо се почистват очите на персийката котка?

Образувалите се струпчета от слъзните канали са не само естетически неприятна гледка. Те са развъдник на бактерии. Опасни са за персийците, защото предизвикват инфекции и раздразнения. Нужно е да се премахват регулярно, но почистването на очите на персийската котка отговаря на определени правила.

Начини за почистване на очите на персийската котка

Персийска котка

Най-хигиенично е за почистване на очите на персийската котка да се използват тампони от марля. Като първа стъпка със сух тампон се почистват сухите отлагания, като се прекарва марлята внимателно по ъгълчето на окото без натиск.

За по-доброто отстраняване на всички наслагвания се повтаря с мокър тампон със сребърна вода или с преварена вода. Може да се използва и серум за очи, закупен от търговската мрежа. При почистването на очите на котката се започва от вътрешния ъгъл на окото и се продължава в посока към скулите. След като е добре почистено мястото се подсушава със суха марля.

За всяко око се използва отделна марля, за да не се пренасят бактерии от едното око на другото.

Колко често се чистят очите на персийската котка?

Относно честотата няма определено време, на което да се прави. Всичко зависи от индивидуалните особености на екземпляра. Почистват се при събиране на натрупвания. Това може да се налага всеки ден или през ден. Средно се прави по 4 пъти седмично.

През пролетта обикновено отделянето на сълзи е по-интензивно заради цъфтежа на дърветата и свързаното с тях отделяне на полени и други дразнители и тогава се налага по-често почистване.

Грижи за персийска котка

Ритуал за почистване на очите на домашният любимец

Обикновено котките персийки не харесват тази процедура. Нужно е обаче още от най-ранна възраст да привикнат с нея. За да се улесни процесът, може да се създаде ритуал за почистване, като след всяко действие, мъркащият пухчо се възнаграждава с лакомство за търпението, следва игра с него или друго приятно занимание. Така писаната ще свикне да свързва процедурата с приятни асоциации и по-лесно ще позволява почистването на очите.

Вижте още:

- Грижи за малко персийско коте;

- Грижи за козината на персийска котка;

- Хранене на персийска котка;

- Обяви и цени за персийски котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest