Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Обичат ли котките да бъдат целувани?

Обичат ли котките да бъдат целувани?

Обичат ли котките да бъдат целувани?

Трудно е да се опише с думи любовта на стопанина към домашния му любимец, особено когато става въпрос за пухкаво мъркащо коте. За собствениците е важно да покажат на своите питомци какво означават те за тях, затова им купуват играчки, дават им вкусни лакомства и често се опитват да ги гушкат и целуват.

Хората обичат да целуват котките. Но обичат ли котките да бъдат целувани?

Някои котки не обичат целувките

Всеки собственик на мъркаща писанка се е запитвал поне веднъж дали неговото малко пухче обича да бъде целувано. По този въпрос специалистите са категорични, че котките не разбират смисъла на целувките. Някои се забавляват, когато ги целуват, защото обичат стопаните си, други искат да поддържат границата на личното си пространство. Възможно е някоя котка да се радва, че е целувана от своя човек, а друга да го смята за неудобно или инвазивно поведение. Всичко зависи от темперамента на животното и нивото на комфорт, когато е с човека.

Целувките при котките

Според специалистите няма понятие котешка целувка. При този вид, когато две котки докоснат носовете си, това е приятелски поздрав и това действие може да бъде имитирано от хората.

Когато котката подуши стопанина си, зарови носа си в дрехите му или в някоя гънка на ръката, това е форма на котешка целувка.

Котешки породи, които са склонни към целувки

1. Сиамските котки са не само привързани, те са много вокални

2. Бирманските котки много обичат компанията на хората, а също да бъдат гушкани и галени, за тях близкият контакт е желан.

3. Мейн куун не случайно са наричани нежни гиганти, любимото им е да се гушкат до стопанина.

4. Котките сфинкс са почти без козина, това подсказва, че за тях по-близкия допир с хората е по-желан.

Признаци, че котката иска да бъде прегръщана и целувана

Как да галим котката

1. Мърка, трели, тихо мяука

2. Котката мига

3. Притиска тялото си до стопанина

4. Вирва ушите си и ги насочва напред

5. Държи опашката си неподвижна или само леко я движи

6. Котката меси с лапи

Специалистите казват, че котки, които са били целувани по време на социалното си развитие между 3 и 7 седмици като възрастни са по- склонни да приемат целувки. Все пак котката може да не харесва да бъде целувана, независимо от опитите да бъде приучена на това, това е въпрос на характер.

Признаци, че котката не обича да бъде целувана

Не е трудно да се разбере дали конкретна котка не обича целувки. Тя реагира красноречиво. Признаците са ясно видими:

- Прилепва ушите към главата си или ги насочва назад

- Зениците са разширени

- Козината по цялото тяло е настръхнала

- Котката съска, ръмжи и гледа заплашително

Стопаните е добре да се научат да уважават границите на своя пухкав приятел и да се съобразяват с желанието му.

На кои места да целуваме котката?

Ако писаната позволява изразяване на любовта от стопанина с целувки, трябва да се има предвид и къде е най-добре за нея да бъде целувана.

Челото е най-доброто място да целувате котка. При някои врата или бузките също са опция. Има обаче котки, които не позволяват целувки по бузите, това е защото мустаците им са чувствителни при допир. Не бива да се забравя, че котките не оценяват това, че са прегръщани и притискани като знак за обич.

Местата, които изобщо не са подходящи за целувки на котката са: краката, опашката, корема, това са частите от тялото, които котките защитават най-силно.

Дали котките разбират идеята на целувките?

Специалистите по котешко поведение обясняват, че представителите на котешкото семейство, които отглеждаме у дома, изразяват привързаност чрез търкане и допиране на главата в тялото на човека, мъркане, но не целуват никого, както ние. Те обаче могат да уловят човешките емоции и да реагират на тях. Малките ни пухкави любимци долавят фини знаци чрез езика на тялото, тона на гласа, изражението на лицето. Те разбират кога техния стопанин е ядосан, щастлив или разтревожен и коригират поведението си. Така се обяснява и търсенето на целувки от някои котки, те знаят, че стопанина им е щастлив, когато ги целува и се опитват да възпроизведат този момент.

Котка

Могат ли котките да изпитват любов?

Котките развиват силни връзки с хората. Те се пораждат от грижата на човешкия им родител, осигуряващ им храна, топлина, сигурност и дом. При някои котки тази зависимост е толкова силна, че развиват тревожни състояния, когато останат сами у дома.

Любовта е сложна емоция, смятат специалистите по котешко поведение. Дали тази силна привързаност може да бъде приравнена с чувството на любов е въпрос, подлежащ на различни тълкувания. Изследователите на котки са категорични, че нашите мъркащи питомци разбират, че ги обичаме и те също ни обичат. Няма значение как точно котките изпитват любов.

Всички котки по един и същи начин изразяват любовта си към своя човек - те се търкат в него, спят върху стопанина, мият го, мъркат му, или примигват от другия край на стаята. Независимо дали обичат да бъдат целувани, или искат да запазят дистанция, това не променя любовта им към човека, който има дава спокойствие и сигурност.

Как да покажем любовта си на котката?

1. Уважение на личното пространство на домашния любимец - нека котката има възможност да се доближи до своя човек по начина, който тя избира

2. Осигуряване на безопасна среда - котките ще оценят високо сигурния и стимулиращ ги дом със скривалища за тях, драскалки, катерушки, играчки, подходящи за тях

3. Отделено време и внимание на косматия ни приятел - прекарването на време, близо до писанката е високо ценено от нея, това не само създава, но и заздравява връзката човек- домашен любимец. Играта с котката е не само забавна, но и полезна за нейното физическо и душевно здраве. Всеки стопанина трябва да отделя такова време всеки ден.

4. Позитивна подкрепа - похвалите, наградите са невероятен стимул и за домашното животно, то го оценява. Това го стимулира да се развива, да бъде позитивно настроено към живота със стопанина и да бъде щастливо.

5. Взаимодействие с котката - когато котката оближе човека, това е израз на доверие, приятелство и възхищение. Стопанинът може да върне жеста, като среши или погали котката. Любов и грижа може да се покаже по много начини. Целувките са един от тези начини, стига домашния питомец да няма нищо против.

Вижте още:

- Как котката да ни заобича;

- Как котката показва любов;

- Какво обичат котките;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest