Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на малко персийско котенце

Важни грижи при отглеждане на малко персийско котенце

oтглеждане на персийско коте

За всички любители на котки персийската порода е това, което им дава най-много по отношение на радостта от отглеждане на коте. Сладките им личица, пухкавата им козина и милият им любвеобилен характер разтопят стопаните.

Трябва обаче да се знае, че персийската котка е една от най-трудните за отглеждане котки и отнемащи време породи. Но пък със сигурност е сред умните и чувствителни представители на котешкото семейство, така че грижите за нея си струват.

Ето какви са основните моменти, на които трябва да се обърне внимание при отглеждането на персийко котенце.

Грижи за козината

Персийските котки имат дълга, мека и гъста козина и това изисква най-много време и грижи, както и набор от инструментариум за поддръжка.

Макар че персийките като всички други котки са много чисти животни и полагат непрекъснати грижи за хигиената си, те имат нужда от помощ от стопаните си. Ближейки се, котенцето поглъща много косми, които се натрупват в стомахчето и може да предизвикат проблем, затова разресването е нещо, с което трябва да се започне още в ранна възраст, за да може котето да свикне с тази процедура. От най-ранна възраст е добре да се дава малцова паста на котето, за да се разграждат погълнатите косми.

грижи за персийско коте

Нужни са комплект гребени с различно разстояние между зъбците като се започне от най-редки до гъсти за окончателно оформяне на козината. Малкото котенце се сресва с най-резкия гребен, а фурминаторът, който сваля най-много от мъртвите косми, се използва по-късно, когато козината на персийката се сгъсти и се образува гъст подкосъм.

Къпането на персийката е добре да се извършва със сух шампоан за котки, защото козината му съхне много бавно и през студените месеци мъничето може да се простуди. Ако ще се мокри, подсушаването става със сешоар веднага след къпане.

Персийските котки имат нещо като жабо от косми отпред на гърдите. Когато котето се храни и дори когато пие вода, тези косми се зацапват или мокрят. Затова след хранене е добре да се почисти с влажна кърпа това място и после да се разреши с гребен.

Грижи за очите

Очите са още една важна грижа при персийските котета. Всеки ден е необходимо да се почистват с тампон със сребърна или преварена вода, за да се премахнат наслагванията от слъзния канал, в противен случай очите на персийките бързо се възпаляват.

Грижи за храната

Персийските котенца имат много чувствителен стомах. Затова храната им трябва да бъде от най-високо качество и дозата трябва да се отмерва добре, за да не се получават стомашни разстройства. На персийката не бива да се дава никаква човешка храна, стомахът им реагира веднага. Водата трябва да бъде винаги прясна и чиста.

Тази порода е много любвеобилна, спокойна и всички персийки, включително мъниците, се нуждаят от обичта и грижата на стопанина, за да чува той непрекъснатото им доволно мъркане.

Вижте и:

- По колко котенца раждат персийските котки;

- Характер и поведение на персийската котка;

- Отглеждане на Персийска котка вкъщи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest