Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Кои храни причиняват диария при котките?

Кои храни причиняват диария при котките?

храни, причиняващи диария при котките

Има различни видове храни, които потенциално могат да причинят диария при котките. Въпреки това е важно да се отбележи, че отделните котки могат да реагират по различен начин и това, което причинява диария при една котка, може да не засегне друга.

Ето някои често срещани хранителни продукти, които потенциално могат да доведат до храносмилателни разстройства или диария при котки:

Млечни продукти

Повечето котки имат непоносимост към лактоза, което означава, че им липсват необходимите ензими за усвояване на лактозата, захар, намираща се в млякото и други млечни продукти. Консумацията на млечни продукти може да доведе до стомашно-чревно разстройство и диария.

Домашни храни

Някои домашни храни могат да бъдат токсични за котките и да причинят храносмилателни проблеми. Примерите включват лук, чесън, шоколад, грозде, стафиди, алкохол, кофеин и изкуствени подсладители (като ксилитол).

Мазни или тежки храни

Храните с високо съдържание на мазнини, като тлъсто месо или дълбоко пържени храни, могат да бъдат трудни за правилно усвояване от котките, което води до стомашно-чревно разстройство и диария.

вредни храни и диария при котките

Развалена или гранясала храна

Котките са чувствителни към развалена или гранясала храна и консумацията на такива продукти може да причини стомашно-чревни смущения, включително диария.

Резки промени в диетата

Бързите промени в диетата на котките могат да нарушат храносмилателната им система и потенциално да доведат до диария. Важно е новите храни да се въвеждат постепенно, като се смесват със старата храна за определен период от време.

Алергизиращи храни

Някои котки може да имат хранителни алергии или чувствителност към определени съставки. Обичайните алергенни храни за котки включват зърнени храни (като пшеница, царевица и соя), определени протеини (като говеждо или риба) и добавки или консерванти.

Ако вашата котка изпитва упорита или тежка диария, изключително важно е да се консултирате с ветеринарен лекар за правилна диагноза и насоки. Те могат да помогнат за определяне на основната причина и да предоставят подходящо лечение или диетични препоръки за специфичните нужди на вашата котка.

Вижте и:

- Човешки храни за котки;

- Рецепти за домашен пауч за котки;

- Безопасни ли са плодовете и зеленчуците за котките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest