Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката стои на два крака?

Защо котката стои на два крака?

Защо котката стои на два крака?

Всеки, който има домашен любимец знае, че животинките понякога могат да се държат доста странно. И това важи с особена сила за котките, при тях е доста по-изразено, отколкото при другите животни. Почти всички аспекти на котешкото поведение обаче могат да бъдат обяснени от чисто биологична гледна точка.

Уви, все още само "на практика". Въпреки това, котка, глупаво гледаща в една точка, където изглежда, че няма нищо, все още е някаква мистерия за зоолозите. Но сега ще ви разкажем за по-тривиален аспект на котешкото поведение - за това защо понякога котките стоят на два крака и по-специално на задните си крака. Нека видим възможните причини.

Самозащита

Доста често срещана тактика в дивата природа е животните да увеличат максимално визуалната си височина в случай на опасност. За котките това обаче не е толкова типично, но също се използва. Въпреки това те по-често извиват гърба си и им настръхва козината - това, за разлика от нестабилната, макар и заплашителна поза, им позволява да преминат към атака или бягство по всяко време.

Игри

Позицията на задните крака осигурява както някои предимства, така и неудобства. Например нестабилност на позата и открит стомах. Както и да е, с кого котките ще се държат така - само с тези, от които не очакват атаки, а игри или други социални взаимодействия.

Молба за лакомство

Коте моли за храна

Голяма част от поведението на котките се дължи на факта, че те се адаптират към хората. Хората харесват, когато котка се изправи на задните си крака и я хранят за това. Котката помни това и следващия път прави същото. За щастие, гъвкавостта на лапите позволява това и котките умеят майсторски да просят храна.

Инспекция на територията

Когато една котка може да се изкачи на нещо високо, тя го прави. Когато не може, за да осъзнае какво се случва наоколо, трябва да се изправи на задните си крака. Това по някакъв начин увеличава зрителното поле, особено ако наоколо има гъста и висока трева. Напомняме, че много животни правят това в дивата природа, например сурикатите.

Порода

Има котки от породата Манчкин, чиито крака по принцип са къси и поради ниския център на тежестта им е много по-лесно да стоят на задните си крака, за да си осигурят поне някакъв вид зрително поле. Следователно котките с къси крака правят това много по-често от всички останали. Освен това такива котки скачат доста зле, но се изкачват ефективно. И за това просто трябва да се изправят на задните си крака.

Травми или здравословни нарушения

Коте

Случва се и котките да не натоварват предните си лапи само защото е болезнено. Счупвания, деформации, артрит на предните лапи, други вродени и придобити аномалии - всичко това води до факта, че животното трябва да овладее най-малко травматичната походка - на задните крака. А при травматична ампутация или вродена липса на крайници по принцип няма алтернатива на такава походка.

Вече знаете защо котката стои на два крака. Вижте също:

- Защо котката се търкаля;

- Защо котката лежи настрани;

- Защо котката маха с опашка;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest