Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Могат ли кучетата да пият бира?

Могат ли кучетата да пият бира?

Могат ли кучетата да пият бира?
Снимка: Insubria / pixabay.com

Може би познавате собственик на куче, който споделя бирата си с домашния си любимец от време на време, без никакви забележими отрицателни ефекти - а някои кучета обичат вкуса на бирата.

Но могат ли кучетата да пият бира?

Алкохолът може да бъде много опасен за кучетата, дори в ограничени количества. Кучетата страдат от алкохолно отравяне и изпитват същите отрицателни ефекти като хората от етанол в много по-ниски дози.

Ако хванете кучето си да сърба щастливо локва бира от преобърната бирена чаша и забележите някой от тревожните симптоми, описани по-долу, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар.

Вашето куче може да се нуждае от интравенозно лечение, мерки за рехидратация и внимателно наблюдение, за да спре прогресирането на отравянето с етанол.

Ако кучето ви обича да пие бира

Черният дроб на кучето не е предназначен да преработва алкохол. И точно като хората, кучетата могат да страдат от алкохолно отравяне или токсичност. По-малкият размер на кучето го прави по-податливо на бързо прекомерно поглъщане. В зависимост от размера на вашето куче и алкохолното съдържание на напитката, бирата може бързо да стане опасна за вашето куче.

Така че, когато става въпрос за най-добрия ви приятел, можете да споделите дивана, за да гледате любимо телевизионно шоу и да го вземете на посещенията си в пивоварната, но определено се въздържайте да споделяте любимата си бира.

По-високото съдържание на алкохол означава по-голяма опасност

Въпреки че може да изглежда, че добрата бира приятно опиянява кучетата точно като хората, мислете за вашето куче като за нещо „леко“. Кучетата могат да изпитат интоксикация много по-бързо от всеки човек, когото познавате, и тази интоксикация може да ги накара да се страхуват или дори да станат агресивни.

Важно съображение, ако кучето ви е намерило път към любимата ви напитка, е алкохолното съдържание на бирата. Ако вашето куче случайно изпие бира с по-високо съдържание на алкохол, тогава е много по-вероятно то да изпита отрицателните ефекти от консумацията на алкохол. Отново, внимавайте за симптомите на отравяне с етанол (вижте по-долу) и говорете с вашия ветеринарен лекар.

Изненадващи източници на потенциална опасност за кучетата

Кучетата могат да получат алкохолно отравяне от други източници освен бирата и обичайните алкохолни напитки като вино и алкохол.

Според Pet Poison Helpline когато домашни любимци погълнат втасало тесто за хляб, алкохолът от ферментиралата мая в тестото се абсорбира бързо в кръвта и може да доведе до алкохолно отравяне.

Храните и десертите, които включват алкохол, също могат да представляват опасност за вашето куче, така че не забравяйте да държите нещо повече от бира извън обсега на вашето куче.

Опасността от хмела за кучета

Могат ли кучетата да пият бира?

Друго нещо, което трябва да имате предвид: хмелът, използван в бирата, сам по себе си е много опасен за кучетата. Основният симптом е злокачествена хипертермия: постоянно повишаване на телесната температура над 40 °C. Докато изглежда, че хмелът засяга някои породи повече от други, няма безопасно количество хмел, което кучето да консумира. Повечето проучвания са фокусирани върху целия хмел както пресен, така и сушен, въпреки че някои бири, имат по- високо съдържание на хмел от други бири. Ако вашето куче е попаднало във вашия комплект за домашно приготвяне, имате липсващ хмел в градината си или смятате, че кучето ви е консумирало сух или пресен хмел, време е да се обадите на вашия ветеринар.

Добре е да внимавате за тези възможни предупредителни знаци:

- Учестено дишане и/или пулс;

- Повишаване на телесната температура (40°C);

- Повръщане;

- Ненормално съсирване.

Алкохолно отравяне при кучета: признаци и симптоми

Могат ли кучетата да пият бира?
Снимка: Peggy_Marco / pixabay.com

Експертите от PetMD съветват, че ако кучето ви проявява само леки симптоми и сте уверени, че не е погълнало твърде много бира, може да е добре да го оставите да „спи“. Въпреки това следете кучето си и се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако видите, че симптомите прогресират или не сте сигурни колко алкохол е консумирало вашето куче.

Някои ранни симптоми на поглъщане на алкохол при вашето куче могат да включват :

- Препъване/Загуба на координация;

- Повръщане;

- Летаргия;

- Лигавене.

Алкохолното отравяне или отравянето с етанол може бързо да стане опасно. Ако вашето куче погълне повече алкохол, отколкото системата му може да обработи, то може да реагира много като човек, който е прекалил с алкохола. Освен тези ранни симптоми, системата на кучето реагира по неоткриваем начин на консумация на алкохол, включително спадове на кръвното налягане, кръвната захар и телесната температура.

Сериозните симптоми на алкохолно отравяне включват:

- Гърчове;

- Изключително бавно и повърхностно дишане;

- Мускулни тремори;

- Понижаване на телесната температура;

- Забавен пулс;

- Загуба на съзнание/припадък.

Ако вашето куче проявява тези симптоми или ако подозирате, че е изпило повече от няколко глътки бира, то трябва да бъде прегледано от ветеринар възможно най-скоро.

Отравянето с етанол може да се лекува чрез течности и лекарства. Без лечение, в тежки случаи, токсичността на етанола може да причини органна недостатъчност или да бъде фатална.

Предотвратяване на алкохолно отравяне при кучета

-Внимавайте за бирата си: Наблюдавайте напитката си и я дръжте далеч от обсега навашето куче;

- Внимавайте какво разливате: Хубаво е да имате куче наоколо, което да почиства след вас в кухнята, но когато става въпрос за разливи на бира или друга храна и напитки, съдържащи алкохол, почистете незабавно и дръжте кучето си далеч;

- Бъдете в безопасност на партита: Не се колебайте да помолите гостите си да се въздържат да предлагат на кучето ви глътка или две бира. Някои хора смятат, че няма никаква вреда от малко бира за куче, но вашето куче ще ви благодари, че се грижите за здравето му;

- Съхранявайте безопасно: Точно както правите с храната, уверете се, че бирата и други продукти, съдържащи алкохол, се съхраняват извън обсега на вашето куче.

Алтернативи на бирата за вашето куче

Добре, значи обичате бира почти толкова, колкото обичате кучето си. И искате да споделите студена напитка с най-добрия си (кучешки) приятел. Тъй като кучетата не могат да пият бира, какво трябва да направи един стопанин, обичащ бирата? За щастие има търговски бири за кучета, налични за продажба. Това е вярно. Можете да си купите имитираща бира за кучета като специално лакомство. Независимо дали за празнуване на рожден ден или просто за студена напитка в горещ ден, има алтернатива на бирата за вашето куче!

Вижте още:

- Защо кучето не иска да пие вода;

- Колко вода трябва да пие кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest