Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Масаж на кучето - как и защо се прави

Масаж на кучето - как и защо се прави

Масаж на кучето - как и защо се прави
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучетата обичат да бъдат обгрижвани. И това не се свежда само до почерпка с допълнително лакомство или да купуването на още една, не много интересна играчка за домашния ви любимец. Масажът на кучето е добър начин да покажете на кучето си любовта си и да прекарате качествено време заедно.

Защо да направите масаж на кучето си?

Лечебният масаж може да бъде предписан от ветеринарен лекар като възстановителна процедура след наранявания - фрактури и разкъсани връзки, както и за подобряване на състоянието при парализа на крайниците, при храносмилателни проблеми и профилактика на някои заболявания. В този случай е по-добре да се доверите на специалист, който ще направи всичко правилно или ще ви научи как да масажирате любимеца, за да не влошите здравословните му проблеми.

Можете сами да направите така наречения общ масаж на кучето, който преди всичко помага на домашния любимец да преодолее умора или напрежение, да се отпусне и успокои. За стопанина на кучето това е приятно време, прекарано с домашния любимец. Освен това е и възможност да проучи добре тялото на кучето и да открие промени - порязвания, плешиви петна, неравности. След разходка в студа, масажът ще помогне за затопляне, а преди тренировка ще загрее мускулите. Освен това, ако кучето е изтощено от физическо натоварване, масажът ще отпусне тялото, ще облекчи мускулната болка. Не се нуждаете от специални знания и умения, за да масажирате вашия домашен любимец, но е важно да действате внимателно и нежно, наблюдавайки реакцията на кучето.

Кога не трябва да правите масаж на кучето си?

Масажът не е подходящ за всички домашни любимци. На първо място, противопоказанията са свързани със здравословното състояние. По-добре е да отложите процедурата, ако има:

- травма;

- болка при палето;

- повишена температура;

- апатия;

- загуба на апетит при кучето;

- кучешки кожни проблеми.

Куче

Масажът може да не е подходящ за здраво куче. Например, даден домашен любимец не обича да бъде докосван по лапите или по гърба по гръбначния стълб. Кучето може да изпита стрес при докосване и хапане поради негативни преживявания в миналото. По време на първата сесия внимателно наблюдавайте реакцията му. Ако кучето ръмжи, скимти, опитва се да се отскубне или дори да избяга, или правите нещо нередно, или домашният любимец просто не харесва масажа. Струва си да се вслушате в "мнението" на кучето.

Как правилно да правите масаж на кучето си?

За да започнете, изберете подходящо място. Това трябва да бъде уединено тихо кътче, в което кучето да може да се разтегне в целия си ръст. Постелете меко, дебело одеяло или постелка. Седнете на ръба, извикайте кучето и му предложете да легне. Когато домашният любимец се настани на една страна и е готов да общува, можете да започнете. По-добре е да правите масаж на кучето след разходка и 15-30 минути след хранене.

Кои части на кучето да масажираме?

- Поглаждане от главата до опашката. Просто прокарайте ръката си по гърба, за да успокоите кучето и да го настроите за тактилна комуникация.

- Масажиране на гърба. Когато кучето е отпуснато, прокарайте пръсти от раменете до основата на опашката, като правите кръгови движения (като рисувате пружина върху гърба на кучето). Движете се внимателно по гръбнака, не натискайте прешлените. На връщане от опашката към главата леко прищипете кожата по гръбнака с палец и показалец. Не дърпайте кожата твърде силно - просто повдигнете кожата малко.

- Сакрум масаж. Отново слезте надолу с пръсти по гърба и се задържайте върху сакрума - мястото в основата на задните крака. Разтворете дланта си, натиснете леко и правете кръгови движения.

Как да масажираме кучето

- Масажиране на лапи. Започнете от задните, като преместите ръката си от сакрума. Преместете се от основата към краищата. Масажирайте по същия начин, както гърба с кръгови движения. Преминете през пръстите, изправете, огънете, леко завъртете. Когато приключите със задните крака, погладете корема (ако кучето позволява) и преминете към предните.

- Масаж на главата. Това е най-чувствителната част от тялото. Хванете ушите с длани и бавно въртете напред-назад. След това масажирайте всяко ухо с палец и показалец, движейки се от основата към върха. Прокарайте пръсти по бузите, масажирайте с палци в основата на ушите в горната част на главата, погладете под брадичката.

- Галене. Завършете масажа с това, с което сте започнали: погладете кучето с дланта си по гърба.

Можете също така да включите масаж на опашката, ако кучето ви позволява да докосвате тази част от тялото. Трябва да се работи внимателно, в никакъв случай да не се дърпа или огъва. Стиснете я между пръстите си и се движете с кръгови движения от основата към върха.

Говорете с нежен глас с вашия домашен любимец и променете тактиката, ако видите, че кучето не харесва нещо. Можете също да включите елементи, които конкретен домашен любимец харесва, като чесане по корема или галене по лицето. Четка-гребен със заоблени зъби ще ви помогне да разнообразите масажа на кучето.

Вижте също:

- Как да галим кучето;

- Как да играем с кучето;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest