Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Кои породи котки са предразположени към напълняване

Кои породи котки са предразположени към напълняване

Кои породи котки са предразположени към напълняване

Пухкава мъркаща дебеланка, излежаваща се мързеливо на дивана, е разнежваща гледка за много стопани на котки, но наднорменото тегло на мяукащите домашни питомци е сериозен проблем, дължащ се на различни фактори. Един от тях е породата, макар че това е доста условно. Ето кои котешки породи са по-склонни към напълняване.

1. Сфинкс

Участието на сфинкса в класацията е изненадващо, защото котаците сфинкс не изглеждат склонни към напълняване. Въпреки това е възможно при неправилно хранене. Тъй като нямат тежка козина, първият признак за наднормено тегло при котката се вижда ясно, това е коремът им.

2. Бирманска котка

Този голям на размер мъркащ домашен питомец може да качи доста килограми. Бирманска котка не е много активна и писаните се излежават с часове, така че със сигурност трябва да се внимава с порциите и да се насърчава движението.

3. Рагамъфин

Кои породи котки са предразположени към напълняване

Котка рагамъфин е известна с това, че е една от най-спокойните и толерантни породи, особено с деца и други домашни любимци, но същото това спокойствие може да доведе до обездвижване и съответно - свръх тегло. Нискокалоричните лакомства и игрите са разрешение на проблема.

4. Екзотична късокосместа

Екзотичната късокосместа котка е голяма котка, която може да тежи повече от обикновено, но може да стигне твърде далече, ако не се движи. Тези котки имат плоско лице и къс нос, което може да им пречи да си поемат въздух, ако играят буйно, но затова добре е да се обърне внимание на здравословната диета, съставена от висококачествена храна.

5. Американска късокосместа

Тъй като тези котки някога са били отлични ловци на мишки, така играчка може да свърши чудесна работа за ежедневни упражнения и раздвижване. Иначе породата е предразположена към напълняване.

6. Британска късокосместа

Кои породи котки са предразположени към напълняване
Снимка: 9685995/ pixabay.com

Тези плюшени котки имат копринена козина и миловидно лице, но и са доста мързеливи като темперамент. Важно е да се играе с тях и да се насърчава движението.

7. Калърпойнт

Колорпойнт е порода, родствена на сиамската котка, но те са много по-спокойни от сиамките, обичат да ядат и се налага да бъдат ограничавани.

8. Манкс

Кои породи котки са предразположени към напълняване

Манкс не е типичната голяма котка, но има набито телосложение. Характеристиката, която отличава този мъркащ питомец, е късата опашка. Тези котки трябва да внимават дали си похапват твърде много лакомства, защото могат да качат излишни килограми.

9. Персийска котка

Персийката е един от най-популярните домашни любимци в цял свят и тази порода котки е склонна към наднормено тегло. Тъй като също имат къс нос, не се препоръчват усилени упражнения, а кратки ежедневни игри, заедно със стриктни часове и ограничени здравословни лакомства.

Качествената котешка храна по график и ежедневните игри и забавления със сигурност ще поддържат домашния любимец в здравословно котешко тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest