Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как да премахнем бълхите от котката и дома ни?

Как да премахнем бълхите от котката и дома ни?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k46
Как да премахнем бълхи от котката и дома ни?

Ектопаразити могат да се появят дори при домашна котка, която никога не е излизала навън. Бълхите носят опасни болести, така че не можете да отлагате този проблем. Как да премахнем бълхите по котката и у дома, четете в следващите редове!

Бълхата е кръвосмучещо насекомо без крила с размер не по-голям от 5-6 мм. Тялото е сплескано отстрани, има кафяв цвят и характерен блясък. Бълхите могат да се срещнат под формата на яйца, ларви, какавиди и вързрастни насекоми.

От къде се появяват бълхите у дома?

Бълхите могат да пътуват на дълги разстояния в търсене на храна. При домашен любимец има няколко начина на заразяване:

- контакт със заразено животно, в този случай куче или котка;

- външни обувки, които могат да съдържат ларви и яйца;

- мазе или вход, съседски апартамент;

- изложби, ветеринарни клиники, където може да има контакт с животни;

- пътуване с обществен транспорт или такси;

- мишки и плъхове в къщата, които често носят ларви, яйца или възрастни насекоми.

Веднъж появили се у дома чрез опаразитени вещи или животни, бълхите лесно могат да се разпространят в цялото жилище.

Защо бълхите са опасни?

Ектопаразитиможе да представлява заплаха за домашни любимци и хора. Бълхите са опасни, защото се свързват със състояния като:

- хелминтоза;

- салмонелоза;

- остра чревна инфекция;

- хепатит;

- псевдотуберкулоза;

- дерматит;

- алергия;

Болна котка

- екземи.

Как да разберем има ли котката бълхи?

Заразяването с бълхи при котката се проявява по много начини. Следете за признаци като: безпокойство, опадване на козината, сърбеж, загуба на апетит, слабост, поява на незарастващи драскотини. Поставете котката върху бял лист хартия и започнете да разресвате козината. Когато се открият кафяви петна или черни точки, може да се каже, че животното има паразити.

Как да премахнем бълхите от котката?

В зоомагазините и ветеринарните клиники ще откриете голям набор от продукти против бълхи за котки или кучета. Ето най-популярните от тях:

1. Шампоан за котки против бълхи

Не е най-бързият начин да се отървете от насекоми (ако смятате, че не всички котки обичат да се пръскат във вода). Към шампоаните за котки се добавят няколко активни вещества, които ви позволяват да унищожите няколко вида паразити по котките. Този инструмент може да се използва в тандем, в началните етапи или за превенция. Не използвайте шампоани против бълхи за кучета - това може да доведе до смъртта на домашен любимец. След употреба изплакнете обилно под топла течаща вода. Много шампоани са направени от растителни екстракти, така че са подходящи дори за малки котенца.

2. Котешки спрей против бълхи

Аерозолите помагат да се отървете от паразитите в рамките на няколко часа. Препоръчва се да се използва при късокосмести котки, за да проникне активното вещество в дълбочина. Ако се пръска върху дълга и пухкава козина, насекомите няма да умрат. Обработката се извършва най-добре на открито или в добре проветриво помещение. По време на действието на лекарството върху котката трябва да носите защитна маска, така че спреят да не попадне в очите, носа и да предотврати облизването. Също така си струва да пръскате и всички места, където животното обича да седи или лежи.

Котка

3. Капки против бълхи

Капките се използват при врата и между ушите, където е трудно да се оближе домашен любимец. Това е популярен и ефективен начин да се отървете от бълхите и превенция. Лекарството е ефективно няколко месеца след употреба. Принцип на действие: след прилагане активното вещество мигрира в мастния слой, без да прониква в кръвта, абсорбира се в мастните жлези и космените фоликули. С течение на времето лекарството срещу бълхи отново е върху кожата, отравяйки насекомите. Недостатъкът е, че много капки не са подходящи за новородени котенца и отслабени животни.

4. Каишки против бълхи

Нашийникът отблъсква, но не унищожава насекомите, така че е по-добре да го използвате заедно с други продукти (шампоан, спрейове или капки). Платът е импрегниран с различни състави, в редки случаи активните вещества могат да причинят дразнене или алергии при домашен любимец. Нашийникът е валиден не повече от 1-2 месеца, така че трябва да го сменяте редовно.

5. Пудра против бълхи

Прахът е подходящ за котки, които не обичат водни процедури. Праховете могат да се сравняват с шампоаните по отношение на ефекта, тоест не трябва да се надявате на бърз ефект. Агентът се прилага върху суха и чиста козина, откъдето веществото навлиза в кожата. По време на ухапване бълхата поглъща отрова, която парализира нервната система. Не можете да използвате подобен продукт, предназначен за кучета.

Как да предпазим дома от бълхи?

Как котката се заразява с бълхи

Снесените яйца остават не само върху козината на животното, но могат да попаднат и върху килими, подове, легла. Не е достатъчно само да третирате котката срещу бълхи, трябва да се отървете от ектопаразитите, които са в апартамента. По-добре е всички процедури да се извършват едновременно, в комплекс. В този случай най-ефективното средство е спрей срещу бълхи, който може да потърсите във ветеринарна аптека. Напръскайте върху любимите места на вашия домашен любимец, зад первази и на пода. След няколко часа трябва да направите мокро почистване и прахосмукачка. Добре е да използвате шампоани за пране на спално бельо и легла, а разтвор с катранен сапун за миене на подове.

Превантивните мерки помагат да се избегне първична или повторна инфекция.

Не позволявайте на вашия домашен любимец да влиза в контакт със заразени животни.

Редовно мийте подовете и ги подсушавайте с прахосмукачка.

Веднъж на тримесечие третирайте вашата котка на закрито с котешко лекарство против бълхи.

Уверете се, че котката не излиза на верандата и сама.

Водете ги на ветеринарен лекар за рутинен преглед поне 2 пъти годишно.

Перете постелките на вашия домашен любимец редовно в гореща вода.

Не позволявайте на котката да спи върху чисти дрехи и бельо.

Периодично разресвайте козината и провеждайте самодиагностика за наличие на паразити.

Тези прости мерки ще осигурят дълъг и щастлив живот на вашия домашен любимец и ще държат бълхите далеч от дома ви.

В случаи че не успеете да премахнете бълхите от дома, тогава не се колебайте да потърсите за съдействие фирмите, които пръскат срещу хлебарки и други вредители.

Вижте също:

- Всичко за бълхите;

- Ако животното е с бълхи;

- Да изчистим котката от бълхи;

- Предпазване на котката от бълхи и кърлежи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest