Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»На колко години е котката ми?

На колко години е котката ми?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
На колко години е котката ми?

Котките от различни възрасти се различават по метаболитни и поведенчески характеристики, имат свои собствени нужди. Ето защо е толкова важно да се вземе предвид възрастта на домашния любимец на всички етапи от живота му: от отглеждането на коте бебе до поддържането на силата на старата котка.

Как да определите възрастта на котка, ако нямате документи за сертифициране (родословие, ветеринарен паспорт) или поне устна информация от бившия собственик?

Определяне на възрастта на котката по зъбите

Зъбната система е един от ясните показатели за здравето и възрастта на котката. В периода на растеж и формиране на тялото млечните зъби се показват, а след това се сменят с постоянни по определен модел. Ето защо опитен ветеринарен лекар и фелинолог може доста точно да определи възрастта на котето по зъбите му.

Зъбната система е един от ясните показатели за здравето и възрастта на котката. В периода на растеж и формиране на тялото млечните зъби се показват, а след това се сменят с постоянни по определен модел. Ето защо опитен ветеринарен лекар и фелинолог може доста точно да определи възрастта на котето.

Изникват млечни зъби на горната и долната челюст:

резци - на 2-4 седмици от живота;

зъби - на 3-4 седмици;

премолари - на 3-8 седмици;

молари - на 5-12 седмици.

Индивидуалното време на никнене на зъби зависи от характеристиките на породата на котката, както и от условията на хранене и отглеждане на майката котка и нейните бебета.

До 2-месечна възраст котето преминава към твърда храна и придобива пълен набор от 26 млечни зъба. Те са много малки и остри, а зъбите приличат на игли.

След 3, 5-4 месеца започва смяната на зъбите на кътниците. Техният график е както следва:

Определяне на годините на котката по зъбите

резците се променят на 3, 5-4, 5 месеца;

зъби - на 4-5 месеца;

премолари - на 4-6 месеца;

молари - на 4, 5-7 месеца.

Ако котето е било болно и/или е получило лошо хранене, тогава смяната на зъбите и общото развитие може да се забави, а нововъзникващата зъбна система може да има дефекти (непълни зъби, малки зъби, тънък емайл и др.).

Зъбите помагат да се определят годините на възрастните котки. На първо място, това е степента на абразия на зъбите, състоянието и цвета на емайла, както и наличието на плака и зъбен камък, паднали и счупени зъби, характеристики на венците на котката.

- при млада котка на възраст около 1 година всички зъби са бели и здрави;

- на възраст от 1, 5 години на зъбите се появява едва забележима жълтеникавост;

- 2 години - централните резци започват да се износват;

- 2, 5-3 години - появява се плака, превръщайки се в зъбен камък при котката близо до венците;

- 5 години - притъпяване на зъбите;

- 6-8 години - всички резци са забележимо износени, има забележими налепи по страничните зъби;

- до 10-годишна възраст - долните резци са практически изтрити, а зъбният камък покрива почти цялата корона на премолари и молари;

- 11-14 години - резци падат;

Определяне на възрастта на котката по очите

Определяне на годините на котката

Очите на сучещите котенца се отварят на 7-12-ия ден от живота. И поради физиологичното недоразвитие на органа на зрението, погледът им първоначално изглежда неподвижен и „сляп“, а ирисът е синкаво-мътен.

Към 2-ия месец очите са напълно избистрени, а цветът на ириса придобива породни характеристики. Младите здрави животни имат ясни, блестящи очи, оживен и любознателен поглед, бързо преминаващи от един обект на интерес към друг. Зениците са симетрични и реагират добре на светлина, превръщайки се във вертикални процепи при ярка светлина.

Погледнете по-отблизо структурата на окото на вашия домашен любимец. При животни на възраст до 5 години роговицата е прозрачна, а ирисът е с ярък тон, равномерни, правилни очертания. При стареещите котки очите стават мътни, а в стъкловидното вещество се забелязват мъгливи структури и наслоения. Ирисът в крайна сметка губи цвят и става мътен, на роговицата се появяват ивици и петна, а зениците изглеждат постоянно разширени.

Домашни любимци на респектираща възраст могат да страдат от очни заболявания и свързано с възрастта зрително увреждане (катаракта при котките, глаукома, симптом на "сухо око" или, напротив, постоянно сълзене на котката.

Криенето на котката, търсенето на уединено тъмно място, апатията, покриването на очите и гнойното отделяне показват болезнено състояние на животното на всяка възраст.

Определяне на възрастта на котката по козината

При млади, добре хранени котки, способни да се грижат добре за себе си, котешката козина е мека, равномерна, копринена. Въпреки това, степента на грижа на собственика също влияе върху външния вид на дългокосмести домашни любимци. При недостатъци в диетата, хронични заболявания и котешки паразити, козината забележимо се влошава, губи нормалната си структура и яркост на цвета. При по-възрастните котки козината изтънява и избледнява, става по-тънка, става суха и податлива на заплитане, а разрушаването на пигмента, както при хората, се проявява със сива коса.

Малко коте

Определяне на възрастта на котката според поведението

Нейното котешко поведение също може да разкаже за възрастта на котката, въпреки че навиците са много зависими от породата, вродения темперамент и обичайния начин на живот.

По-специално, малките котенца играят много и са много любопитни. Забавленията на младите животни са наситени с инстинкти: ловен, защитно-отбранителен, ориентировъчен, сексуален. Пубертетът при женските настъпва на 6-8 месеца, а при котаците - на 8-11 месеца, което оставя отпечатък върху нуждите и начина на живот.

Нестерилизираните котки, които имат достъп до самостоятелна разходка, прекарват значителна част от времето си в битки за територия и чифтосване, така че по никакъв начин не искат да бъдат затворени между четири стени. Но кастрираните котки не обичат ненужната суматоха, предпочитайки мързеливия живот пред игрите.

Активността на котки на възраст над 6 години намалява физиологично и те все по-често могат да бъдат открити да си дремят на дивана или на леглото на господаря. С възрастта животните губят зрение и слух, което прави котката или по-апатична, или, обратно, срамежлива. Появяват се двигателни и здравословни проблеми: свързани с възрастта ставни и сърдечни патологии, наднормено тегло при котките, болезненост в определена област.

Вече имате отговор на въпроса: Как да разбера на колко години е котката ми? Разбира се, за по-голяма точност при определянето на възрастта на любимеца ви, може да се обърнете към ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest