Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Защо вълнистите папагали се чешат толкова много?

Защо вълнистите папагали се чешат толкова много?

Защо вълнистите папагали се чешат толкова много?

Вълнистите папагали са едни от най-цветните и интересни домашни любимци. Птиците се характеризират със своята висока интелигентност и развити социални умения.

Характерът на вълнистите папагали наподобява изключително много човешкият такъв.

Подобно на хората, птиците имат висока чувствителност към заобикалящата ги среда. Те реагират емоционално на всяка промяна и се привързват силно към своите стопани. Характерни белези на папагала е, че той не обича самотата и е изключително социално животно.

Поведението на папагалите е основен индикатор за техните нужди и липси. При внимателно наблюдение на своя папагал, вие можете да разчетете от какво има нужда той и какво не е наред. Такъв поведенчески признак е честото чесане при вълнистите папагали. Много стопани на пернати споделят, че го забелязват.

Чесането при папагалите не е рядко явление. Каква може да бъде причината вълнистото папагалче постоянно да се чеше и да му се появява на опашката нещо, подобно на пърхот, при положение, че изпълнява нормално своите физиологически нужди.

Защо всъщност папагалите се чешат непрекъснато?

Причините за такова поведение от страна на папагалите могат да бъдат различни. Една от възможностите, която е най-широко разпространена, е почистване на тяхното оперение.

Защо вълнистите папагали се чешат толкова много?
Снимка: lutsikserge/pixabay.com

Често птиците използват чесането като начин да почистят добре своите перца. Те приемат този акт като добра хигиена, но същевременно по този начин те се развличат. Нерядко, в комбинация с чесането, вълнистите папагали започват да трият главата си с краче или дори да я промушват през клетката.

За чесането при вълнистите папагали могат да съществуват и други причини. Такива са например понижената влажност в стаята, което може да предизвика усещане за сухота.

Друга възможна причина е недостигът на витамини, който предизвиква сърбеж или поява на вещество като пърхот по опашката. В такъв случай трябва да обогатите храната на вълнистите папагали.

Липсата на вода също може да се окаже възможна причина за сърбежа при вълнестите папагали.

Още една опция е сезонното линеете – период, при който на папагалите растат ови пера. В местата на растеж се появява силен сърбеж. Това е и защото тогава кожата им се подновява, като започва лющене не старата кожата.

Търсите ли си пернат любимец? Вижте обяви и цени за вълнисти папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest