Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»По какво се различават женските от мъжките костенурки?

По какво се различават женските от мъжките костенурки?

разлики между мъжки и женски костенурки

Животинските видове имат своите особености, когато става въпрос за разлика между половете. Тя се нарича полов диморфизъм и с този термин се обозначават видими различия между двата пола. При някои видове такъв не съществува, докато при други разликите в големина, цветови разлики, гласови и други възможности са значителни. Те обикновено представляват интерес за любителите на животни или за хора, които се интересуват от вариациите в животинското царство.

Как стои въпросът при костенурките и можем ли да различим мъжкия от женската?

Както при доста животни, женската костенурка е по-едра от мъжкия. Тя достига до 30 сантиметра дължина, докато мъжкият е около 20 сантиметра. Разлики се наблюдават и в цвета на корубата. При женската тя е тъмнозелена, а на долната страна цветът е по-скоро жълтеникав. Когато достигнат зрялата си възраст, женските придобиват кафеникав оттенък на корубата си.

Мъжките костенурки, освен че са по-дребни, имат по-закръглена коруба, за разлика от женските, при които тя е по-издължена.. Тяхната опашка е по-дебела и дълга и имат по-дълги нокти, около 5 сантиметра. Мъжките представители на костенурките имат и по-издължена муцуна от женските. Тези разлики се наблюдават само при възрастните индивиди, при младите разликите не са доловими. Младите са нашарени с по-ярки цветове.

Друга особеност на костенурките е, че през зимата те изпадат в хибернация. Зимният сън те прекарват в тинята под водата и почти никога на сушата. Хибернацията е важна за този животински вид, тъй като стимулира размножаването. Когато костенурка се отглежда като домашен любимец обаче не се препоръчва да се насърчава хибернацията, защото не може да се създадат нужните условия за нейното протичане и тя може да завърши фатално.

какви са разликите между костенурките

Друг съвет на специалистите по тези влечуги е да не се отглеждат заедно две костенурки с различни размери. За по-малката това ще бъде фатално. При добро гледане обаче, както и в естествената им среда тези мудни животни достигат до 30-40 години.

За любителите на костенурките е важно да знаят, че видът червенобуза костенурка е месояден.

Друга особеност на костенурките е, че те са от животните - единаци, макар че могат да бъдат видени натрупани една върху друга. Това не бива да заблуждава наблюдаващите ги.

Вижте и малко повече информация относно:

- Хранене на Костенурка;

- Как да се грижим за костенурка;

- Стават ли сухоземните костенурки за домашни любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest