Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Кога да вземем куче на детето

Кога да вземем куче на детето

Куче на детето

Кучето е изключително уместен избор за другарче на дете, което е единствено в семейството. Липсата на братя и сестри не може да бъде заменена от домашен любимец, но това може да се окаже чудесен временен вариант за мъника.

Чрез приемането на кученцето детето ще свикне и с грижите за него и ще приеме по-лесно по-малко братче или сестриче по-късно или ще се научи да живее с друго живо същество, делейки с него жизнено пространство и ежедневие.

Възрастта на детето

Все пак възрастта на детето е определящия фактор за взимане на куче у дома. Децата под 7 години не са способни да се грижат сами за животното, но специалистите насърчават съвместното порастване на дете и кученце, защото децата, които растат с домашен любимец от малки по-рядко страдат от алергии.

Кучето е член на семейството

Освен това четириногият лаещ питомец може да даде на детето много повече, отколкото може да се предположи. Това може да се случи само, ако идеята е, че кучето става част от семейството. То, повече от всяко друго животно, може да научи детето на грижа, любов към животните, общуване, внимание, нежност, състрадание и отговорност.

Затова времето за осиновяване на куче е въпрос на решение от страна родителите, като е нужно да се вземе предвид характера и развитието на детето, както и желанието му да расте с такъв домашен питомец.

Порода на кучето

Кога да вземем куче на детето

Следващият важен въпрос е породата на кучето. Малките кученца от декоративни породи може да не бъдат ежедневно извеждани, но също имат нужда от движение. Понякога по-трудно се поддават на обучение и дресура, а някои са известни с раздразнителния си характер, като например пинчерите и пекинезите. Бойните породи също не са подходящи за другар в игрите на дете. Много родители се решават да вземат точно такива любимци и ги обучават да пазят децата. Но тази функция я вършат прекрасно и златният ретривър, овчарските породи или лабрадорите.

Това са изключително умни и полезни кучета, незаменими помощници в отглеждането на деца, а също в помощ за инвалиди и незрящи хора. Те са търпеливи и имат силно развито чувство към децата. С правилно обучение, грижи и любов такива кучета биха дали страшно много както на цялото семейство, така и на детето в него.

Малко, няколко месечно кученце, е подходящо за малко, няколко годишно дете. Така и двамата растат заедно и за детето животинското обкръжение е съвсем естествено. Кучето все пак не бива да е съвсем малко и зависимо от майка си.

Това животно може да бъде чудесен приятел на детето. Но ролята на родителя е да научи детето как да бъде истински, грижовен другар на кучето.

Вижте още важно за отглеждане на куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest