Тремор при кучета

Тремор при кучета

Поведението на домашните любимци не винаги е ясно за техните собственици. И ако някои действия на кучетата не предупреждават за нищо сериозно, то на други трябва да се обърне възможно най-голямо внимание. Тук ще засегнем темата за ситуации, когато кучето трепери и е летаргично, крие се, диша тежко и често. Трябва ли веднага да се обадите на лекар или можете да наблюдавате?

Треморите са неконтролирани мускулни контракции. Те могат да бъдат краткотрайни или продължителни, могат да обхванат цялото тяло или отделни зони. Но във всеки случай не трябва да се пренебрегват.

Какви могат да бъдат причините за тремор при кучетата?

 

Физиологични причини, поради които кучето трепери и се крие

Ако забележите, че кучето ви трепери, може да има няколко причини за това. Като начало, нека разгледаме физиологичните фактори. Те включват:

- хипотермия - в този случай животното се крие, свива се, опитва се да се затопли;

- сън - понякога кучето започва да диша трудно и често, когато спи, започва да трепери;

- сексуална възбуда - характерна за мъжките поради освобождаването на тестостерон;

- стареене - старите кучета губят чувствителността на нервните влакна, имат слабост в крайниците.

Психологически причини, поради които кучето трепери и е летаргично

Често кучето трепери и е летаргично поради психологически причини. Така то реагира на стреса и се опитва да освободи напрежението, за да не „избухне“ емоционално. Това е нервен тремор, който не зависи от температурата на околната среда и може да се прояви в следните ситуации:

Болно куче
Снимка: Mirko Sajkov Pixabay

- при смяна на собственика;

- преместване, пътуване;

- посещение в клиника;

- силни звуци;

- срещи с непознати.

В този случай кучето може да се опита да се скрие, да започне да диша често и трудно. Основната задача на собственика е да успокои домашния любимец, да му покаже грижата си и да премахне фактора на стрес от полезрението на животното.

Патологични причини кучето да трепери, диша трудно и често

Има и патологични причини, поради които кучето трепери, крие се от хората и често диша тежко. Всички те са свързани със заболявания на вътрешните органи, увреждане на мускулите или костите. В този случай не можете да се справите без помощта на ветеринарен лекар. Болестите на мускулната и нервната система се считат за най-честите причини за тремор. Това може да бъде възпаление на мозъчните мембрани, контузия, нарушение на координацията, причинено от вродена атаксия на малкия мозък, увреждане на опорно-двигателния апарат и др. Треморите често са признак на отравяне на кучето с отрови или лекарства. Не забравяйте, че горчивият шоколад е много опасен за кучетата. Поради консумацията му може да се появят и треперене, повръщане, спазми и безпокойство.

Треперене при кучетата

Какво да правите?

Ако забележите, че кучето трепери и е летаргично, диша тежко и често, крие се на уединено място, отказва контакт със стопанина, най-добре е веднага да го заведете на специалист. Може би ситуацията е много сериозна и забавянето на кучето може да доведе до смъртта на животното. Ако кучето се характеризира с треперене поради емоционална превъзбуда, препоръчваме да говорите с кучешки треньор. В противен случай в такова състояние то е способно да навреди на себе си, на вас и на другите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest