miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Кои храни са отровни за хъскитата?

Кои храни са отровни за хъскитата?

Кои храни са отровни за хъскитата?
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

За да бъде здрав четириногият домашен любимец, той се нуждае от добре балансирана диета, състояща се само от полезни за него храни. Има обаче стопани, които смело експериментират с храната на своето куче и се случва да смесват различни хранителни продукти, често взаимствани от човешката храна. Такива експерименти са напълно неприемливи за породата хъски, защото това куче е много взискателно към храната си.

Кои храни не бива никога да се дават на хъскито заради риска от отравяне, е информация, полезна за стопаните на животно от породата хъски, за да се избегнат трагични инциденти.

Ето ги най-опасните храни за хъски!

1. Авокадо

Авокадото основно представлява проблем за птиците, зайците, магаретата, конете, овцете и козите. То съдържа персин, който може да доведе до повръщане и диария при кучетата. Ако авокадото се отглежда вкъщи, добре е кучето да е далече от растението, тъй като персинът се съдържа и в листата, семената и плода. Също така семето може да заседне в червата, а това може да бъде много опасно. Дори не си и помисляйте да давате авокадо на кучето.

2. Лук и чесън

Лукът и чесънът, независимо в каква форма - пресен, на прах, сготвен не бива да се дава на хъскито. Той може да доведе до умъртвяване на червени кръвни клетки и анемия. Дори и лукът на прах може да бъде опасен. Ако кучето поеме в големи дози лук или чесън, това може да доведе до отравяне. Сигнали като повръщането, проблеми с дишането и слабост, са характерни за отравяне с тази зеленчук.

3. Грозде и стафиди

Кои храни са отровни за хъскитата?

Ако дадете на кучето грозде и стафиди, те могат да доведат до проблеми с бъбреците. Хъскито може да се почувства зле дори от малко количество. Силното повръщане е един от симптомите, за които трябва да се следи. Кучето много бързо става мудно и депресирано след консумацията им.

4. Ядки

Ядките от макадамия на първо място са забранени храни за хъскито. Дори ако погълне само няколко, то ще вдигне висока температура, ще получи напрежение в мускулите, ще започне да повръща, а задните му крака ще отслабнат. Изключително вредно е да хапне шоколад в комбинация с ядки от макадамия. Резултатът ще бъде фатален за кучето. Ядки като бадеми, фъстъци, орехи съдържат големи количества масла и мазнини. Те могат да причинят повръщане, диария и дори панкреатит. Затова големи количества от тях са вредни и се явяват животозастрашаващи.

5. Шоколад

Повечето хора знаят, че шоколадът спада към отровните храни за всички породи кучета, независимо дали става дума за бял или черен. Най-вреден е черният шоколад и неподсладеният шоколад за печене. При приемането на малко по-големи количества, реакцията е диария, повръщане, проблеми със сърцето, треперене, пристъпи и да доведе до смърт. Причина за отравянето е теоброминът, който се съдържа в шоколада.

Кои храни са отровни за хъскитата?

6. Костилките от сливи, праскови, кайсии

Те съдържат цианид, който е отровен, както за хората, така и за всички породи кучета.

7. Подправки и храни от кухнята

Содата за хляб, бакпулвера, индийското орехче и други подправки могат да бъдат силно отровни за хъскито. Трябва да се държат в обезопасени шкафове в кухнята.

Вижте също:

- как да храним хъски

- как да гледаме хъски

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest