Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кастриране на мъжко куче - предимства и недостатъци

Кастриране на мъжко куче - предимства и недостатъци

Кастриране на мъжко куче - предимства и недостатъци

Ако сте решили да кастрирате мъжко куче, но първо искате да разберете какви са предимствата и недостатъците на това, то тогава прочетете тази статия докрай. Ще споделим с вас какви са предимствата и недостатъците на кастрацията на кучета.

По принцип кастрацията на кучета се извършва, за да бъдат предпазени от някои заболявания или защото това е единственият възможен начин да излекувате вашето куче от дадено заболяване. Кастрацията се прави също и за да се промени начина на поведение на животното.

Каквато и причина за кастрацията да изберете, със сигурност има повече предимства, отколкото недостатъци. Ако вашето куче има здравна застраховка, тя напълно покрива тази процедура.

Защо кастрацията на мъжко куче е препоръчителна?

1. Законово задължение

Съществува закон, според който трябва да се стерилизират кучета, които са от първа категория или така наречените нападателни кучета. Този закон задължава стопаните на такива кучета да ги кастрират веднага, след като те са навършили определената за това възраст. След като животното мине през тази процедура, ветеринарният лекар, извършил кастрацията трябва да издаде сертификат.

2. За предотвратяване на заболявания

Кастриране на мъжко куче - предимства и недостатъци

Друга причина, която може да доведе до кастрация, това е като превантивна мярка срещу някои заболявания. Някои мъжки кучета са особено изложени на риск от някои патологии, които са свързани с техните хормони, които с помощта на кастрацията се предотвратяват. Един от най-често срещаните проблеми при кучетата е доброкачествена хиперлазия на простата. Това състояние се дължи на занижено производство на тестостерон при кучетата. Симптом за това е увеличената простата на кучетата. Ако това състояние не се лекува, това може да доведе след себе си възпаления, кисти или абцеси. След като навършат 9 години, почти 90 % от кучетата са засегнати от тази болест. Кастрацията на мъжкото куче предотвратява това, но също така помага и за излекуване, когато хиперлазията е доброкачествена. Кастрацията предотвратява също кучешки болести като перинеална херния, абцеси на аналната жлеза както и появата на тумори;

3. Част от лечение

Кастрацията на кучета може да има и терапевтично действие- Както вече казахме, кастрацията на мъжките кучета помага за лечението на доброкачествена хиперлазия, но също така помага и за патологии при тестисите като например възпаление, усукване и др.

4. Корекция на поведението

Кастрацията на кучета оказва благоприятно влияние и върху кучешкото поведение. При мъжките кучета кастрацията има много добър положителен ефект върху тяхното поведение. Кастрацията значително намалява сексуалното желание на кучето. А това води след себе си промени в неговто поведение. След кастрацията, се забелязват следните промени в поведението на животното:

Кастриране на мъжко куче - предимства и недостатъци

- не бяга повече;

- значително намалява маркировкта с урина;

- не тича след женски кучета;

- не скита безцелно.

След кастрацията кучето престава да се скита безцелно по улиците, което предотвратява опасността то да бъде блъснато от кола. Кучетата, които са кастрирани, живеят по-дълго, защото рискът от заболявания е значително намален;

Недостатъци на кастрацията при мъжките кучета

Кастрираните кучета са много тихи и мързеливи. Хубаво е след кастрацията на кучето си да правите упражнения заедно. По този начин, кучето ще изразходва своята енергия. По този начин се предотвратява и наддаването на тегло, което е единствен недостатък от кастрацията на мъжкото куче.

Рискът от качване на килограми след кастриране се свързва със седиментацията, но също така и с увеличения апетит на кучетата, който може да е вследствие на кастрацията. Освен физическата активност е добре и да се намалят постепенно порциите с храна на животното. Важно е да знаете как се храни кастрирано куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#331324
Когато животното се кастрира, органите му преминават в пенсионна възраст и тъкмо заради това се отчита на първо време надебеляване. Реално функциите, които хормоните изпълняват за да поддържат здраво тялото на животното, се преустановяват и реално животното започва да проявява болестите на старческата възраст. Ако искате здраво куче, никога не би трябвало да прибягвате до кастриране!
0
0